Elhunyt Silvio Berlusconi

külföld
2023 június 12., 08:50

86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconi egykori olasz miniszterelnök, Orbán Viktor közeli barátja és szövetségese. A volt olasz miniszterelnököt pénteken szállították kórházba, az akkori közlések szerint krónikus leukémiájához köthető rutinvizsgálatokra.

Silvio Berlusconi 2018. május 7-én Sergio Mattarella államfő a parlamenti pártokkal folytatott találkozója után tartott satjótájékoztatóján a római elnöki palotában, a Quirinaléban.
photo_camera Silvio Berlusconi 2018. május 7-én Sergio Mattarella államfő a parlamenti pártokkal folytatott találkozója után tartott sajtótájékoztatóján a római elnöki palotában, a Quirinaléban. Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Hétfő reggel azonban nagy nyüzsgés támadt a milánói San Raffaele kórház környékén, előbb Berlusconi testvére, Paolo Berlusconi, nem sokkal később pedig gyermekei, Marina, Eleonora, Barbara és Pier Silvio Berlusconi is megérkeztek. Ez fél tíz körül történt, a La Repubblica beszámolója szerint nagyjából ez időtájt hunyhatott el a volt miniszterelnök.

A háromszoros miniszterelnök Berlusconi, a Forza Italia párt alapítója televíziós birodalmával az elmúlt harminc év meghatározó politikai szereplője volt. Népszerűségét botrányai se tudták kikezdeni.

"Az elmúlt öt évben nem volt olyan nap, amikor ne hangzott volna el a neve" - érzékeltette Berlusconi jelentőségét és hatását beszámolójában a La Repubblica. Olaszország leggazdagabb embere volt, aki nem is szégyellte mutogatni vagyonát, amit ő maga szerzett, hiszen eredendően nem született gazdag családba.