Ilyen még nem volt: elnök a szövetségi bíróság előtt

külföld
2023 június 13., 14:55
photo_camera A Wilkie D. Ferguson Jr. Federal Courthouse épülete Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP
  • Most áll először amerikai elnök szövetségi bíróság elé.
  • Mi várható kedden este, mi következhet utána?

Helyi idő szerint kedden délután 3-tól, magyar idő szerint este 9-től történelmi esemény helyszíne lesz a pompás nevű üveg-acél bírósági épület, a Wilkie D. Ferguson Jr. Federal Courthouse Miami városában: itt és ekkor kezdődik az első olyan per Amerika történetében, amiben volt elnök áll szövetségi bíróság elé.

Donald Trumpot 37 pontban vádolta meg az ügyét kézben tartó különleges ügyész. (Ha minden részlet érdekel, itt elolvashatod a teljes, eredeti vádiratot.)

A vádirat szerint az Egyesült Államok volt elnöke dobozokban tárolt titkosított dokumentumokat floridai villájában, többek között hálószobákban, fürdőszobákban és zuhanyzókban.

photo_camera Titkos iratok csilláros fürdőben Fotó: HANDOUT/AFP

Ezekben az amerikai nukleáris arzenálról, az Egyesült Államok és szövetségesei lehetséges katonai gyenge pontjairól és arról is voltak érzékeny információk, hogy hogyan reagálna az amerikai hadsereg egy esetleges támadásra az ország ellen.

A 37 vádpont között olyanok szerepelnek, mint a nemzetvédelmi információk szándékos visszatartása, összeesküvés az igazságszolgáltatás akadályozására, dokumentum korrupt elrejtése, hamis nyilatkozatok.

A vádiratból kiderül, a 37 vádpont mindegyike darabonként maximum 250 ezer dolláros pénzbüntetést és 5 és 20 év közötti börtönbüntetést érhet, ha Trumpot bűnösnek találják.

A vádemelés kritikusai azt szokták megemlíteni, hogy az exelnököt egy olyan kémkedési törvény alapján vádolták meg, ami alapján korábban politikailag motivált ítéleteket is hoztak – például amerikai baloldali politikusok ellen.

A per első napja formaságokkal fog telni: a bíró ismertet Trump jogait, megbizonyosodik arról, hogy a vádlottnak megfelelő jogi védelem áll-e rendelkezésére, Trumpnak pedig lehetősége lesz nyilatkozni bűnösségéről. Várhatóan ártatlannak vallja majd magát.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.