Körülbelül 40 százalékkal drágultak a nyelvvizsgák, van ahol 55 ezer forintot kell fizetni egy középszintű vizsgáért

oktatás
2023 június 13., 09:46

Alig találni olyan nyelvvizsgaközpontot, ahol 50 ezer forint alatt lehet középszintű nyelvvizsgát tenni valamilyen idegen nyelvből, miközben a vizsgázók száma az elmúlt három évben drasztikusan csökkent, írja az Eduline oktatási portál.

photo_camera Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

A nyelvvizsgapiac helyzete az elmúlt években sokat romlott. Először a koronavírus miatti nyelvvizsga-amnesztiák nehezítették a szektort, a kormány 2020-ban, majd 2021-ben is úgy döntött, hogy a járványügyi veszélyek miatt nem teszi szükségessé az akkor még kötelező, legalább B2 szintű nyelvvizsgát a diplomaszerzéshez.

Ráadásul egy tavaly elfogadott törvénymódosítás alapján már a felsőoktatási intézmények maguk dönthetik el, kérnek-e nyelvvizsgát a diplomához. Rozgonyi Zoltán, az Euroexam vezetője azonban már akkor is azt mondta az Eduline-nak, hogy bár ez drasztikus változtatásnak tűnhet a kormány korábbi, nyelvtanulásra buzdító politikájával szemben, a döntés valójában inkább kedvező, mintsem kedvezőtlen.

photo_camera Fotó: DOMINIQUE FAGET/AFP

Rozgonyi most azt mondta a lapnak, hogy körülbelül 15 százalékkal csökkent az egyetemista korú nyelvvizsgázók aránya, ezt azonban jelentős mértékben tompítja, hogy az átalakított pontrendszernek köszönhetően a bemeneti oldalról, vagyis a végzős középiskolások felől növekedni látszik a vizsgázók száma.

A nyelvvizsgaközpontoknak viszont ugyanannyi költségük van a feladatlapok összeállításával és a tanárok megfizetésével, mint amennyi 2019-ben még 124 ezer vizsgázóra, 2022-ben viszont már csak 82 ezer főre jutott. Rozgonyi szerint nem látni, mikor érhet véget a drágulás.

Jelenlegi nyelvvizsga-árak a lap összesítése szerint

  • Euroexam 49 900 forint,
  • az Origó nyelvvizsgák árai középszinten már elérték az 50 ezer forintot,
  • a Language Cert jelenleg 47 900 forintba kerül,
  • a Cambridge nyelvvizsga ára pedig középszinten 55 ezer forint.