Már 303 áldozata van a tagjait halálra éheztető kenyai szektának

vallás
2023 június 13., 19:51

Meghaladta a háromszázat, a talált tömegsírok tervezett feltárásával pedig várhatóan tovább nő a tagjait halálra éheztető kenyai szekta halálos áldozatainak száma – közölték a kenyai hatóságok.

Tovább éheztek

Az ország tengerpartján elterülő Kilifi megye erdős területén újabb 19 holttestet találtak tömegsírokban, így összesen 303-ra nőtt az áldozatok száma. A hatóságok még 613 embert tartanak nyilván eltűntként a térségben.

A szektához tartozó ingatlanból kimentett 95, meglehetősen rossz egészségi állapotban lévő tag közül hétfőn 65 embert öngyilkossági kísérlet gyanújával letartóztattak és börtönbe vittek, miután éhségsztrájkkal tiltakoztak amiatt, hogy egy menekültszálláson tartják őket.

Katonák egy kimentett fiatalt visznek ki az erdőből a tengerparti Malindi mellett 2023. április 23-án.
photo_camera Katonák egy kimentett fiatalt visznek ki az erdőből a tengerparti Malindi mellett 2023. április 23-án. Fotó: Yasuyoshi Chiba/AFP

A taxisofőr szektavezér

A Good News International Church nevű szervezet vezetőjét, Paul Nthenge Mackenzie-t már április 14-én letartóztatták gyerekek elrablásának gyanújával, de óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Egyelőre terrorizmussal vádolják, de Kindiki Kithure belügyminiszter azt mondta, népirtással kapcsolatos bűncselekmények miatt is indíthatnak ellene büntetőeljárást.

A taxisofőrből lett szektavezér arra vette rá a híveit, hogy az általa megjövendölt világvége miatt – aminek április 15-én kellett volna bekövetkeznie –, mondjanak le az ételről, éheztessék magukat halálra, mert csak így üdvözülhetnek.

Először a gyerekekkel végeztek

Titus Katana, a szektának a hatóságokkal együttműködő egyik volt „hitszónoka” több amerikai és brit lapnak azt nyilatkozta: először a gyerekeket éheztették halálra úgy, hogy „a napon kellett böjtölniük a gyorsabb haláluk érdekében”, majd a nők és férfiak következtek. A fiatalokat étlen-szomjan kunyhókban tartották öt-öt napig, majd „pokrócokba csavarták és eltemették még azokat is, akik még lélegeztek”.

Sajtóértesülések szerint több holttestnek eltávolították a szerveit, a rendőrség ezért feltételezi, hogy a gyanúsítottak szervkereskedelemmel is foglalkoztak. A halottkémi jelentések szerint több esetben fojtogatásra, fulladásra és verésre utaló jeleket is találtak a holttesteken.

William Ruto kenyai elnök májusban a hatóságok felelősségét firtatta a szekta ügyében, mondván, a térségben működő rendőrség és a helyi vezetés megelőzhette volna a tragédiát. (MTI)