Túl nagy sebességgel ment be a körforgalomba az ausztráliai balesetet okozó buszsofőr

külföld
2023 június 13., 08:17

A legalább tíz halálos áldozatot követelő ausztráliai balesetet okozó autóbusz vezetője a rendőrség szerint túl gyorsan hajtott a ködös időben, írja a BBC. A lakodalmas busz hazafelé szállította a vendégeket az ország leghíresebb borvidéken, Új-Dél-Wales tartományában, Greta városa közelében.

Az oldalára fordult autóbusz. Legalább tíz halálos áldozata volt a tragédiának.
photo_camera Az oldalára fordult autóbusz. Legalább tíz halálos áldozata volt a tragédiának. Fotó: STRINGER/AFP

Az 58 éves buszsofőrt letartóztatták, ellene többrendbeli veszélyes vezetés és gondatlanság miatt emeltek vádat. Állítólag a körülményeknek nem megfelelő módon vezetett, mondta kedden az rendőrség parancsnoka újságíróknak. „Elvesztette uralmát a jármű felett, nyilvánvalóan túl nagy volt a sebessége ahhoz, hogy át tudjon haladni a körforgalmon”.

Az áldozatok közül sokan egy vidéki sportklubokhoz kötődnek, jelentette a helyi média. A balesetben megsérült tizennégy ember továbbra is kórházban van, ketten közülük válságos állapotban vannak.

A Brett Andrew Button buszsofőrt kedden a bíróságon meg is hallgatták, azt mondta, az áldozatok hozzátartozóival együtt nagy fájdalmat érez. „Egy szenvedő embert látok magam előtt” – mondta Robyn Richardson bíró, aki óvadék ellenében szabadlábra helyezte a férfit. Button az elmúlt 30 év során hétszer követett el közlekedési szabálysértést, de nem volt büntetett előéletű.