Erdogan az elnökválasztás után sem enyhült meg a svéd NATO-csatlakozás ügyében

külföld
2023 június 14., 12:03

Svédország egyáltalán ne várjon más hozzáállást Törökországtól a NATO-csatlakozását illetően a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón, ezt írják a török lapok azután, hogy az Azerbajdzsánból hazatérő Recep Tayyip Erdogan török elnök a repülőn nyilatkozott az újságíróknak.

Az esetleges svéd NATO-csatlakozás az Erdogan győzelmét hozó elnökválasztásról szóló podcastunkban is téma volt, Pénzváltó Nikolett, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője és a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont elemzője azt mondta, könnyen lehet, hogy Erdogan a 2024-es helyhatósági választásokig húzza az időt.

Törökország és Magyarország tavaly óta blokkolja a svéd NATO-csatlakozást. Stockholm és Helsinki az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt kérte felvételét a katonai védelmi szervezetbe, de egyelőre - több hónapos huzavona után - csak Finnország léphetett be a szövetségbe.

Ankara a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban határozottan kitart álláspontja mellett, hogy mindaddig nem támogatja az ország felvételét, amíg szerinte Stockholm nem lép fel határozottabban a terrorizmus, különösképp a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet ott élő tagjai ellen. Törökország egyúttal számos PKK-tag kiadatását is követeli.

Az NTV török hírtelevízió szerdai beszámolója szerint a török államfő az interjúban rámutatott, hogy miközben június 4-én Isztambulban Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tárgyalt, a svéd utcákon „terroristák” - azaz kurdok - demonstráltak. Erdogan szerint a jelen helyzetben nem állhatnak hozzá pozitívan Svédország felvételéhez a katonai szövetségbe.

Erdogan megmondta Stoltenbergnek, hogy Svédországnak „fel kell számolnia” a PKK ottani ténykedéseit. Ha ez nem az alkotmány vagy törvény dolga, „mire valók a rendvédelmi szervek?” - kérdezte a török elnök, és arra szólította fel a svéd kormányt, hogy éljen a rendvédelmi szervek számára biztosított jogokkal.

Közben 735 millió dolláros fegyvereladást akadályoz Magyarországnak egy republikánus szenátor a svéd NATO-csatlakozás gáncsolása miatt. A fegyvercsomag 24 HIMARS rakétaindító üteget, több mint 100 rakétát és hozzá tartozó kapszulát tartalmaz, több elengedhetetlen alkatrésszel együtt.

(Az MTI híre alapján)