Erdoğan rendszere hozta azt, amire felépítették

podcast
2023 május 31., 15:55

Vasárnap, a török elnökválasztás második fordulója után Recep Tayyip Erdoğan ismét győzelmet aratott, így a 21 éve kormányzó elnök újabb öt évig vezetheti majd Törökországot. Az első forduló előtt még úgy tűnt, ez lesz Erdoğan legnehezebb választása: sikerült mély válságba kormányoznia a török gazdaságot, a tragikus földrengés után is sokan okolták a kormányt, a legnagyobb ellenzéki pártok pedig összefogtak és egy jelölt mögött sorakoztak föl. Ehhez képest Erdoğan a szavazatok több mint 52 százalékával nyert, és már azelőtt győzelmi beszédet tartott, hogy befejezték volna a szavazatok összesítését.

photo_camera Pénzváltó Nikolett a 444 stúdiójában Fotó: Bankó Gábor/444

A Newsroom új adásában Pénzváltó Nikolettel, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetőjével és a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont elemzőjével arról beszélgetünk, mennyire volt tényleg komoly kihívás az elnökválasztás Erdoğan számára, mit hoz a választás a török bel- és külpolitikában, és mennyire keményedhet tovább ezután Erdoğan sajtót leuraló, politikai kihívókat és újságírókat bebörtönöző rendszere. Nikolettel beszélgettünk már a választásokról az első forduló előtt, és érdemes elolvasni ezt a két forduló között készült hosszabb cikkünket is.

  • 1.44: Mennyire jelentett kihívást ez a választás Erdoğannak?
  • 4.40: Miben volt más a mostani kampány és választás, mint az előzők?
  • 6.00: Miért nem ártott a 100 százalékos infláció Erdoğannak? És miért nem volt vonzó az elnökkel elégedetleneknek az ellenzék?
  • 10.10: Tényleg komoly esélye volt az ellenzéki összefogásnak, hogy kikezdjék Erdoğan hatalmát, vagy csak a nyugati liberális sajtó szerette volna így látni?
  • 12.20: Kemal Kılıçdaroğlu szerint ez volt a legegyenlőtlenebb török választás. Ebben mennyi lehet az igazság, és mitől lejt a pálya ennyire a kormány felé?
  • 15.40: Mennyire volt durva az elnökválasztási kampány?
  • 21.10: Mi jöhet ezután a török belpolitikában, mi történik majd az ellenzéki összefogással?
  • 24.10: Milyen külpolitikai hatása lesz annak, hogy Erdoğan kormányozhat tovább?
  • 28.10: Várható, hogy még autoriterebbé válik Erdoğan rendszere a választások után? És gondolkodik már azon, hogy ki vigye tovább a rendszerét?