Kétezernél is több politikus vesz részt Berlusconi szerdai temetésén

külföld
2023 június 14., 04:30
Berlusconi Franz Vranitzky osztrák kancellárral 1990 május 23-án a bécsi Milan-Benfica BEK-döntőn
photo_camera Berlusconi Franz Vranitzky osztrák kancellárral 1990 május 23-án a bécsi Milan-Benfica BEK-döntőn Fotó: APA/APA-PictureDesk via AFP

Több mint kétezer politikai vezető érkezik Milánóba szerdán, hogy végső búcsút vegyen Silvio Berlusconi többszörös volt olasz miniszterelnöktől, aki 86 éves korában hunyt el hétfőn.

A Hajrá Olaszország (FI) párt elnökének ravatalát kedd késő este zárták le a Milánó közeli Arcoréban, a Berlusconi lakhelyeként ismert Villa San Martino előtt.

Itt rótták le kegyeletüket sokak mellett utolsó szövetségesei, köztük Giorgia Meloni miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Matteo Salvini, a Liga vezetője és Ignazio La Russa, a szenátus elnöke, az FdI politikusa is.

A szertartás szerda délután háromkor kezdődik a milánói dómban.

Berlusconi temetése az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb szabású politikai búcsúztatása lesz. Az olasz médiamágnás és egykori miniszterelnök évtizedeken keresztül volt valamilyen formában jelen a nemzetközi üzleti-, sport- és politikai életben.

Részvételét jelezte a korábbi Berlusconi-kormányok több minisztere és a mostani kormány közel negyven tagja. Az olasz állami delegációt Sergio Matterella államfő vezeti, de Meloni és a két miniszterelnök-helyettes, Antonio Tajani a Hajrá Olaszország (FI) alelnöke és Salvini is természetesen jelen lesznek. A dómban maximum 2300-an tudnak helyet foglalni.

Az Európai Bizottságot Paolo Gentiloni korábbi kormányfő, uniós gazdasági biztos képviseli ,Európai Néppárt delegációját a frakció elnöke, Manfred Weber vezeti majd.

A Vatikán és több olasz egyház is képviselteti magát, ott lesz Mario Draghi volt miniszterelnök, az Európai Központi Bank volt elnöke, és Umberto Bossi, az Északi Liga volt vezetője, az olasz ellenzéki pártok és frakciók vezetői, polgármesterek, a Milan és a Monza csapatainak küldöttségei, olasz üzlet- és sportemberek.

Az iraki elnök, Abdul Latif Rashid, Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír és több mint ötven ország külügyminisztere vagy nagykövete, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök is jelen lesz.

Nem lesznek ott viszont az Öt Csillag Mozgalom vezetői, Giuseppe Conte korábbi miniszterelnök sem, a baloldal és a zöld párt politikusai is távolmaradnak.

A dómban 2300 vendéget, az előtte lévő téren húszezer embert tudnak majd fogadni a kora délutáni óráktól.

Szerdára országos gyásznapot hirdettek meg Olaszországban, a római kormány és parlament a következő napokra felfüggesztette munkáját. Ezt fenntartás kísérte ellenzéki pártok részéről, több baloldali polgármester megtagadta a nemzeti zászló félárbócra eresztését is. (MTI)