Nukleáris fegyvereket vett át Belarusz Oroszországtól

háború
2023 június 14., 11:15
Lukasenka és Putyin 2023 február 17-én Moszkvában
photo_camera Lukasenka és Putyin 2023. február 17-én Moszkvában Fotó: VLADIMIR ASTAPKOVICH/AFP

Alekszandr Lukasenka belarusz elnök szerdán bejelentette, hogy országa átvett számos Oroszországból leszállított nukleáris fegyvert, és továbbiakra készül.

Az elnök, aki három hete már büszkélkedett a folyamat előkészületeiről, hozzátette, hogy az elvileg taktikainak minősített fegyverek közül néhány háromszor erősebb, mint az USA által 1945-ben Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák.

A Szovjetunió bukása óta Moszkva első alkalommal szállít ilyen robbanófejeket a határain túl fekvő területekre. A fegyverek többsége kisebb hatótávolságú, kisebb teljesítményű nukleáris fegyver, amely potenciálisan bevethető a harctéren.

„Vannak rakétáink és bombáink, amelyeket Oroszországtól kaptunk” - mondta Lukasenka a Rosszija-1 orosz állami tévécsatornának adott interjújában, amelyet a fehérorosz Belta állami hírügynökség Telegram-csatornáján tettek közzé. Ezek Lukasenka szerint háromszor erősebbek, mint a Japánban ledobott nukleáris bombák.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölte, hogy Oroszország megkezdi ezeknek a fegyvereknek a telepítését Fehéroroszországba. A folyamat azért zajlott lassabban a vártnál, mert nem készültek el időben a fegyverek tárolására szolgáló speciális létesítmények. Moszkva jelezte, hogy ezzel együtt megtartja a taktikai atomfegyverek feletti ellenőrzést.

Putyin még márciusban jelentette be, hogy taktikai atomfegyvereket telepítenek Fehéroroszországba. Az Egyesült Államok bírálta Putyin döntését, de közölte, hogy nem áll szándékában megváltoztatni saját álláspontját a stratégiai atomfegyverekkel kapcsolatban, és nem tekintett úgy a fejleményekre, mintha Moszkva atomfegyver bevetésére készülne.

Korábban nemcsak az USA és annak nyugati szövetségesei, de Kína is óva intett a nukleáris elemek bevetésétől az orosz-ukrán háborúban.

A belarusz elnök arról is beszélt, hogy országának számos, a szovjet korszakból megmaradt nukleáris tároló létesítménye van, és ezek közül ötöt-hatot felújított. Elmondta azt is, nem akadályozza a fegyverek gyors bevetését az, hogy azok orosz ellenőrzés alatt állnak, mert akár ő, akár Putyin „bármelyik pillanatban” felemelheti a telefont.

Lukasenka korábban már megengedte, hogy az orosz erők használják országát „különleges katonai műveleteik” végrehajtásához. Az elnök szerint a nukleáris fegyverek telepítése elrettentő hatással lesz a lehetséges agresszorokra.

Belarusz három NATO-tagországgal határos: Litvániával, Lettországgal és Lengyelországgal. (Reuters)