Putyin kőkeményen megsarcolja oligarcháit a háború miatt

háború
2023 június 14., 07:11
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. december 29-én Moszkvában
photo_camera Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. december 29-én Moszkvában Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Különadót vetnek ki Oroszországban a nagyvállalatokra - írja szerda reggel a brit Financial Times.

A 2021 óta évi 1 milliárd rubélnél nagyobb profitot termelő orosz cégeknek egyszeri, a nyereségük 10 százalékát kitevő adót kell megfizetniük.

Az első becslések szerint ezzel 300 milliárd rubelt, nagyjából 3,6 milliárd dollárt tud beszedni az orosz költségvetés.

A hír legizgalmasabb részlete az anonimitást kérő, magas rangú orosz kormánytisztviselő nyilatkozata, aki szerint az illeték ötlete a vállalatoktól származik, akik olyan hatalmas nyereséget értek el ebben az időszakban, hogy azt illik megfelelően megadóztatni.”

A lépés a Kreml pénzügyi megerősítését célzó intézkedések sorába illeszkedik, miután a nyugati szankciók nyomán csökkenő olajbevételek és a háború miatt megnövekedett védelmi kiadások miatt Oroszország az idei év első felében jelentős költségvetési hiányt halmozott fel.

A pénzt hivatalosan nem közvetlenül az ukrajnai invázió finanszírozására fordítják majd, de elég nyilvánvaló, hogy milyen kiadások fedezetét kell vele pótolni. Az orosz állam ezzel, ha lehet, még nagyobb befolyást gyakorol a nagyvállalati szektor és általában az gazdasági szereplők felett.

Andrej Belousov miniszterelnök-helyettes szintén azt állítja, hogy az orosz oligarchák hazafias gesztusként önként mondtak le nyereségükről. „A 300 milliárdos adó ötlete az üzleti életből származik, nem az államtól" - nyilatkozta a politikus az RBC orosz üzleti lapnak egy kedden megjelent interjúban.

A tervek a valóságban nem annyira népszerűek az orosz vállalati vezetők körében, mint azt beállítja a politika, a cégek elöljárói állítólag hónapokig lobbiztak a különadó felhígításáért. Egy érintett forrás az FT-nek azt mondta, nem érti, miért kell extrasarcot bevezetni, miért nem elegendő a már létező adónemeket megemelni.

Oroszországban az év elején kezdték tervezgetni az új adónemet, ami elemzők szerint a fém- és műtrágyaipart sújtja majd a legsúlyosabban, de az állami tulajdonú Sberbankot, Oroszország legnagyobb hitelezőjét is érinti az intézkedés.

Áprilisban a bank vezérigazgatója, Herman Gref 10 milliárd rubelre becsülte a bank potenciális hozzájárulását az extra adóbevételhez, ami a teljes adóbevétel több mint 3 százalékát teszi ki. (FT)