Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be a kerékbilincsek megszüntetéséért

belföld
2023 június 15., 07:55

„A kerékbilincs idejétmúlt, a magyar jogrendszer egy vitatott eszköze, mely visszaélésekre is lehetőséget ad. A digitalizáció miatt ma már elkerülhetetlen a szabálysértések és parkolási díjak befizetése, ezért az MSZP törvényjavaslatot nyújt be a kerékbilincs megszüntetéséért” - olvasható a párt közleményében.

A közlemény szerint a kerékbilincs alkalmazása a ’90-es években volt indokolt, amikor a büntetések és a pótdíjak befizetését elkerülni vágyókat csak így lehetett kötelezni a fizetésre. Ma már a jogrendszer fejlődésével és a digitalizációval idejétmúlttá vált a kerékbilincs intézménye, valamint aránytalan korlátozást is jelent a tulajdonjogra vonatkozóan.

Emellett a városvezetéssel együttműködve a közterületfelügyelők, akik kiszabják a szabálysértési bírságokat, számos adminisztrációs terhet kénytelenek viselni. Ennek ellenére a bírságokból befolyó bevételekből nem részesülnek, hiszen ezek a központi költségvetésbe kerülnek.

Az MSZP javaslata szerint a központi költségvetés 50 százalékát engedje át azoknak a pótdíjaknak, szabálysértési helyszíni bírságoknak, melyeket az önkormányzatok közterületfelügyelői rónak ki a közlekedési szabályok megsértése miatt. Így a központi költségvetés és az önkormányzatok is részesülnének a büntetésből befolyó összegből. A törvényjavaslat Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatójának egyéni képviselői indítványa.