GRECO: A korrupcióellenes ajánlásoknak Magyarország csak a harmadát hajtja végre teljesen

POLITIKA
2023 június 15., 13:11

Az Európa Tanács Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) aggodalmának adott hangot, hogy egyes európai államokban korlátozzák az információhoz való hozzáférés jogát, és felszólította a hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi normákat.

A jelentésükből kiderül, hogy Magyarország korrupcióellenes intézkedéseit a leggyengébbek között tartják számon, bár ez az egy évvel korábbi állapotokhoz képest is előrelépés – írja az Euronews.

photo_camera Illusztráció: Koszticsák Szilárd/MTI

A 2022-re vonatkozó éves jelentésében a GRECO azt írja: sajnálják, hogy „egyes országokban a kormányok továbbra is széles mérlegelési jogkörrel rendelkeznek annak meghatározásában, hogy mi tartozik a nyilvánosságra, és hogy bizonyos dokumentumokat kizárjanak-e a szabad hozzáférésből”.

A parlamenti képviselőkre, bírókra és ügyészekre vonatkozó ajánlások teljesítése kapcsán megállapítják, hogy 2022 végére az ajánlások felét (49,5 százalék) teljes mértékben végrehajtották, szemben az előző évi 45 százalékkal. Az államok részben végrehajtották a fennálló ajánlások egyharmadát, míg a 17 százalékát továbbra sem.

A 2023-ban elfogadott új nyomon követési jelentésében a GRECO arra jutott, hogy Örményország, Magyarország, Románia és Ukrajna már nem teljesíti kielégítően a legutóbbi ajánlásokat. Magyarország lemaradása 3 területen a leglátványosabb:

  1. Liechtensteinben (56 százalék), Törökországban (52 százalék), Magyarországon (50 százalék), Bosznia-Hercegovinában (48 százalék) volt a legmagasabb arányban a végre nem hajtott ajánlások aránya a képviselőkkel, bírákkal és ügyészekkel kapcsolatban.
  2. A parlamenti képviselőkkel kapcsolatban a legmagasabb arányban Liechtensteinben (100 százalék), Lengyelországban (83 százalék), Magyarországon (71 százalék), Horvátországban (67 százalék), Szlovákiában (60 százalék), Törökországban (57 százalék) és Romániában (56 százalék) nem hajtottak végre ajánlásokat.
  3. Montenegróban (67 százalék) a legmagasabb a nem végrehajtott azon aránya aránya, amelyek speciálisan a bírákra vonatkoztak. Hét ország – Bosznia-Hercegovina, Csehország, Görögország, Magyarország, Hollandia, Svájc és Törökország – még nem hajtotta végre a bírákra vonatkozó ajánlások felét.

A GRECO a megfelelőségi jelentésében így is előrelépést tapasztal a tavalyi évhez képest: Magyarország 6 ajánlást maradéktalanul (33 százalék), 6 ajánlást részben (33 százalék), további 6 ajánlást pedig nem hajtott végre.