Nagy Márton: A kormány be fog avatkozni a fixáras áramszerződésekbe

gazdaság
2023 június 15., 12:48

A vállalatokat ki kell szabadítani a fixáras áramszerződések csapdájából, mert a magas árakon megkötött szerződések a gazdasági növekedést csökkentik, az inflációt pedig magas szinten tartják – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter a Balatonalmádiban rendezett 16. Magyar Jogászgyűlésen.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a 16. Magyar Jogászgyűlés nyitónapján Balatonalmádiban 2023. június 15-én.
photo_camera Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a 16. Magyar Jogászgyűlés nyitónapján Balatonalmádiban 2023. június 15-én. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Nagy Márton azt mondta, a kormány már dolgozik a részleteken, hogy az áramkereskedőkkel kötött szerződéseket felülvizsgálja, azokba szükség esetén beavatkozzon. A jövő héten lesznek bejelentések ezzel kapcsolatban – mondta.

Szerinte ha nem a kereskedő volt a hibás, hanem a cég, akkor is be kell avatkozniuk, mert a magas áramárak további recessziót és magasan megragadó inflációt hozhatnak.

Nagy Márton szerint a magyar cégek 1 és 2 éves, fix árakon kötött szerződéseinek átlagára 250 euró megawattóránként, miközben a tőzsdei árak 100 euró körül alakulnak jelenleg, ami makroszinten torzulást hoz a magyar gazdaságnak.