Szijjártó nem érezte fontosnak reagálni arra az állításra, hogy Orbán Viktor történelmileg a Kreml támogatója

külföld
2023 június 15., 16:33

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a Newsmax vendége volt. Az interjúban viszonylag hamar az ukrajnai háborúra terelődött a téma. Az egyik műsorvezető ekkor fel is tett egy zavarba ejtő kérdést:

„Az orosz vezető, Vlagyimir Putyin nemrég odáig ment, hogy Magyarországot barátságtalan nemzetnek nevezte. Meglepte ez önöket, tekintve, hogy az önök elnöke történelmileg a Kreml támogatója?"

Az elnök alatt természetesen Orbán Viktor miniszterelnököt értette a riporter, tehát gyakorlatilag azt állította, hogy a magyar kormány Oroszországot támogatja. Habár ez egy elég erős vád egy NATO-tagállammal szemben, Szijjártó mégsem érezte úgy, hogy meg kellene cáfolnia.

Szijjártó Péter a Newsmax riportereivel
photo_camera Szijjártó Péter a Newsmax riportereivel Forrás: Szijjártó Péter / Facebook

A külügyminiszter a válaszadást letudta annyival, hogy a NATO- és EU-tagokat kollektívan barátságtalan országoknak tekintik az oroszok. Az Orbánra vonatkozó állítás felett azonban elegánsan elsiklott, és inkább arról kezdett beszélni, hogy a háborúnak magyar áldozatai is vannak, miután a kárpátaljai magyarokat ugyanúgy besorozzák a hadseregbe, mint az ukránokat.

Az interjú maradék három percében Szijjártó felmondta a szokásos paneleket a béketárgyalások fontosságáról, valamint még Donald Trump világbéke-biztosítékként történő beállítására is maradt ideje.

A magyar külügyminiszter tehát nem érezte szükségesnek reagálni arra, hogy Orbán történelmileg a Kreml támogatója.

Kiemelt videóink