Menesztették a bolgár főügyészt, mert kudarcot vallott a korrupció elleni küzdelemben

külföld
2023 június 16., 09:55

A bolgár köztársasági elnök menesztette hivatalából Ivan Gesev főügyészt, mert kudarcot vallott a magas szintű korrupció elleni küzdelemben, közölte a bolgár elnöki hivatal sajtóirodája pénteken.

A bolgár Legfőbb Bírói Tanács még hétfőn szavazta meg a főügyész felmentését, de Gesev a példátlan nyomás ellenére sem volt hajlandó lemondani, azután sem, hogy egy sajtótájékoztatóján „a politikai hulladék” eltávolítását követelte a parlamentből. A testület szerint a főügyész tevékenységével „csorbította az igazságszolgáltatás tekintélyét”, ezért szavaztak az elmozdításáról.

Az 52 éves Gesev hétéves mandátumának a felénél járt, és széles körű hatalma volt az ügyészek felügyeletében, ugyanakkor hivatalba lépése óta sorozatos kritikák érték, amiért a vádak szerint óvta a korrupt politikusokat és üzletembereket ahelyett, hogy felelősségre vonta volna és az igazságszolgáltatás elé állította volna őket.

Gesev ellen májusban máig tisztázatlan, pokolgépes merényletet kíséreltek meg, ami után konfliktusba került az ország politikai vezetésével és saját helyettesével is, aki azzal vádolta meg, hogy beavatkozott a vizsgálatba és átpolitizálta az ügyészséget. Gesev az első főügyész Bulgária rendszerváltás utáni történetében, akit hivatalosan is megfosztottak tisztségétől. (MTI)