Tavalyhoz képest ötszörösére nőtt a Mészáros Lőrinchez tartozó OPUS GLOBAL üzemi eredménye

gazdaság
2023 június 16., 09:43

Üzemi szinten ötszörösére nőtt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS GLOBAL Nyrt. eredménye a tavalyi év azonos időszakához képest 2023 első negyedévében, közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. portfóliójával lefedett minden ágazatban jelentős hatékonyságjavulást mutattak fel a cégcsoport érdekeltségei 2023 első negyedévében - derült ki az IFRS szerinti konszolidált gyorsjelentésből.

  • A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett cégcsoport konszolidált szinten az év első három hónapjában a bázisidőszakhoz képest 71,3 százalékkal magasabb, összesen 167 milliárd forint működési bevételt ért el.
  • Az üzemi eredmény (EBIT) konszolidált szinten 15,1 milliárd forintot ért el, ami több mint ötszöröse az előző év azonos időszaka üzemi eredményének.
  • Az EBITDA szintén jelentős növekedést mutatott, a kétszeresére, 25,7 milliárd forintra nőtt.

A cégcsoport konszolidációs köre az anyavállalattal együtt a negyedév végén 35 társaságot foglalt magában. Az összesített működési bevételből az idei első negyedévben az energetika szegmens birtokolta a legnagyobb részarányt, 41 százalékot, vagyis 68,6 milliárd forintot. Az építő- és termelő ipar 29 százalékos részesedéssel, 48,4 milliárd forinttal, a mezőgazdaság és élelmiszeripari szegmens 25 százalékkal, 41,7 milliárd forinttal, a turizmus 4 százalékkal, 7,1 milliárd forinttal járult hozzá a bevételekhez. A vagyonkezelés szegmens az összes működési bevételből továbbra is 1 százalékot, vagyis 1,2 milliárd forint körüli értéket tesz ki.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett vállalatcsoport 2022-ben már elérte és meghaladta az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget. Ez 2023 első negyedévében folyamán egészen 1070 milliárd forintig nőtt.