Toxikus szerekkel kezelt szent maszkokat adott vissza Németország Kolumbiának

külföld
2023 június 17., 11:55

Visszaadta Kolumbiának a Kogi őslakosoktól vásárolt fa maszkokat Németország, mindazonáltal nem javasolják a szent tárgyak szertartásokon viselését, mivel a német múzeumokban mérgező növényvédő szerekkel kezelték őket.

Nem ajánlott a viselésük.
photo_camera Bár szellemekkel lehet velük kapcsolatba lépni, nem ajánlott a viselésük. Fotó: CARSTEN KOALL/dpa Picture-Alliance via AFP

A 15.századi maszkok egy évszázadon keresztül egy berlini néprajzi gyűjteményben pihentek, amíg Frank-Walter Steinmeier német elnök pénteken át nem adta őket Kolumbia elnökének, Gustavo Petrónak, mondván Németország épp újragondolja viszonyát a gyarmati múltjához.

A kolumbiai elnök kezet fog a német elnökkel.
photo_camera Fotó: CARSTEN KOALL/dpa Picture-Alliance via AFP

A maszkokat 1915-ben meglepő módon legálisan vásárolta Konrad Theodor Preuss német etnológus egy elhunyt Kogi pap fiától, Kolumbia Spanyolországtól való függetlenedése után egy évszázaddal.

A maszkok szakrális státuszára való tekintettel azonban a berlini múzeumokat felügyelő Porosz Kulturális Örökség Alapítvány arra jutott, hogy azokat nem lett volna szabad megvenni. Ezt a Kogi őslakosok egy képviselője is megerősítette, aki szerint a maszkok nem történelmi tárgyak, hanem az élő hagyomány részét képzik: „A maszkokkal szertartásokat végzünk, hogy kapcsolatba lépjünk és együttműködjünk a nap, a vizek, a hegyek és a világ számos fajának szellemével”.

A kutatók fontosnak tartottak figyelmeztetni a régi-új tulajokat, hogy a múzeumokban tárolt tárgyakat veszélyes anyagokkal kezelték, így a maszkok rituális használatát nem javasolják. (Guardian)