Az ukrán erők megsemmisítettek egy „jelentős” orosz lőszerraktárt

háború
2023 június 18., 07:26
Ukrán katona áll egy szétlőtt épület előtt egy frissen felszabadított donyecki faluban
photo_camera Ukrán katona áll egy szétlőtt épület előtt egy frissen felszabadított donyecki faluban, június 16. Fotó: ANATOLII STEPANOV/AFP

„Fegyveres erőink a reggeli órákban nagy - és jó hangos - csapást mértek a Genicseszki járásban lévő Rikove településre, a Herszon régió ideiglenesen megszállt területén” - közölte Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője vasárnap reggeli videóüzenetében. Hozzátette, hogy a településen volt egy jelentős lőszerraktár, amely megsemmisült.

Az ukrán média olyan videókat tett közzé, amelyeken hatalmas füstfelhő látható, és robbanások hangja hallatszik. Rikove mintegy 20 kilométerre északra van Genicseszktől, a dél-ukrajnai Azovi-tenger mentén fekvő kikötővárostól, amelyet a Kreml erői tartanak ellenőrzés alatt Oroszország tavaly februári inváziója óta - írja az MTI a Reuters nyomán. A nemzetközi hírügynökség egyelőre nem tudta független forrásból megerősíteni a hírt, és az oroszok sem reagáltak.

A brit hírszerzés szerint az elmúlt napokban folytatódtak a heves harcok, a legintenzívebben Zaporizzsja és Bahmut környékén, valamint donyecki medence nyugati részén. Mindezeken a területeken Ukrajna továbbra is folytatja a támadó hadműveleteket, és kisebb előretöréseket ért el. Délen az orosz erők gyakran viszonylag hatékony védelmi műveleteket folytatnak. Mindkét fél nagy veszteségeket szenved, az oroszok valószínűleg a legnagyobbakat a márciusi, Bahmutért folytatott csata csúcspontja óta - olvasható a brit védelmi minisztérium posztjában.