Áramütés ért egy kislányt egy budapesti óvodában

bűnügy
2023 június 19., 10:49

Az óvoda üzemeltetőjét állítja bíróság elé a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt azért, mert az alá tartozó óvodában áramütés ért egy kislányt. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője a 24.hu-nak azt mondta, a nő nem ismerte el a felelősségét, és panaszt tett a gyanúsítás ellen.

A vádiratban az szerepel, hogy az óvodának a hagyományos helyett üvegfalai vannak. Ezért a helyiségekben a hűtő-fűtő berendezéseket a fal előtt, a földön kellett elhelyezni, így azok villamos csatlakozása is nyitott, hozzáférhető volt. A szakemberek jelezték is, hogy ez így nincs rendben, burkolni kéne az eszközöket, de ezt az üzemeltető figyelmen kívül hagyta.

Az óvodai dolgozók dobozokkal, párnákkal és székekkel igyekeztek megakadályozni, hogy a gyerekek a nyitott villamos csatlakozású hűtő-fűtő gépek mögé kerülhessenek.Ennek ellenére időnként mégis bemásztak a gyerekek a szerkezetek mögé. Egy ilyen alkalommal 2017 májusában a kislány bemászott az egyik gép mögé, ott hozzáért a burkolatlan csatlakozóhoz, aminek következtében nyolc napon túli sérüléseket okozó áramütést szenvedett. Az ügyészség próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kért a nőre.

(A borítóképp illusztráció: ATTILA KISBENEDEK / AFP)