460 ezer forintért bérel lakást az Országgyűlés Toroczkai Lászlónak Wáberer György feleségétől

PÉNZ
2023 június 21., 12:04
Orbán Viktor és Wáberer György a Waberer's új üzemi üdülõjének avatóünnepségén , Balatonvilágoson, 2015 május 28-án
photo_camera Orbán Viktor és Wáberer György a Waberer's új üzemi üdülőjének avatóünnepségén , Balatonvilágoson, 2015 május 28-án Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Tavaly június óta havi 460 ezer forintot fizet az Országgyűlés Hivatala a VKH Invest Vagyonkezelő Kft.-nek egy 108 m²-es lakás bérleti díjaként. A hivatal a lakást a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László számára bérli.

Az erről cikkező Magyar Narancs szerint 460 ezer forint kiemelt bérleti díjnak számít a képviselők mezőnyében is – alig tíz politikus bérleményéért fizet hasonló nagyságrendű összeget az Országgyűlés.

A bérbeadó a VKH Invest Vagyonkezelő Kft., amelynek ügyvezető tulajdonosa, Wáberer Mária, Wáberer György felesége. Narancs szerint ő írta alá a szerződést is, ami határozatlan időre szól.

Wáberer György, a Waberer’s International Nyrt.-t. szállítmányozó nagyvállalat egykori tulajdonosa – aki a Hungarocamion privatizációjával alapozta meg vagyonát –, az egyik leggazdagabb magyarként ismert, a Forbes szerint 130 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik.

Az Orbán-kormány régi szövetségeséről van szó, aki nemrég adta el a céget Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének, aki Jellinek Dániellel közösen tulajdonolja a vállalatot. Wáberer 2020 után közel három éven keresztül kormánybiztos feladatokat is ellátott, és mai napig a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának, valamint a Tokaj Borvidék és Fejlesztési Tanácsának tagja.

A Narancs azt is írja, hogy a lakás nem csak bérleti díjával, de 108 m²-es alapterületével is kiemeltnek tekinthető a képviselőknek kiutalt ingatlanok rangsorában. A pontos elhelyezkedését a Mi Hazánk nem árulta el a lapnak, csak annyit, hogy a Parlamenthez közel van.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke
photo_camera Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke Fotó: Bankó Gábor/444

A VKH Invest Wábererék családi cége, amit 2009 és 2011 között Wáberer György maga is vezetett.

A kormányhoz legközelebb álló ellenzéki párt a Narancs kérdésére azt írta, azért Wábereréktől bérelnek lakást, mert „a Mi Hazánk Mozgalom frakciója az alkalmasság, praktikusság és a bizalom alapján választja ki azokat a személyeket, intézményeket, vállalkozásokat, akikkel együtt dolgozik, szolgáltatásaikat igénybe veszi.” (Magyar Narancs)

Frissítés, 15.24: A párt sajtóosztálya később a 444-el azt közölte, hogy Toroczkai nyilvános hirdetés útján találta a lakást, amivel kapcsolatban egyetlen szempont volt, hogy a Parlament és a képviselői irodaház közelében legyen. Azt is írták, hogy mivel a kérdés nem a családi kapcsolatot érintette, fenti válaszuk általánosságban a párt szerződéseire és munkatársaira vonatkozott. „Toroczkai nem tudta, hogy a VKH Invest Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője Wáberer György felesége, és nem is nyomozta az ügyvezető családi kapcsolatait”.