Elmarad idén a nagy izlandi bálnavadászat

külföld
2023 június 21., 06:28

Augusztus végéig felfüggesztették az idei bálnavadászatot Izlandon, jelentette a Guardian, mely szerint a döntés valószínűleg véget vet az ellentmondásos bálnavadászatoknak. Az izlandi kormány a helyi Élelmiszer- és Állategészségügyi Hatóság jelentése alapján döntött így, miután az megállapította, hogy a bálnavadászat során a hatalmas tengeri emlősök aránytalanul szenvednek, túl sok ideig tart a leölésük. Vagyis a gyakorlat nem felel meg az állatvédelmi előírásoknak.

A HValur 9 bálnavadászhajó zsákmányával 2022. augusztus 6-án Midsandur közelében, Rejkjaviktól mintegy 70 kilométernyire északra a Hvalfjordur fjordban.
photo_camera A HValur 9 bálnavadászhajó zsákmányával 2022. augusztus 6-án Midsandur közelében, Rejkjaviktól mintegy 70 kilométernyire északra a Hvalfjordur fjordban. Fotó: SERGEI GAPON/Anadolu Agency via AFP

A hatóság videófelvételeket is közzétett a bálnavadászatokról, ezeken jól megfigyelhető a bálnák szenvedése, melyeket gyakran öt órán át hajtanak, mielőtt elejtenének.

Az állatjogi csoportok és a környezetvédők ünnepelték a bálnavadászat felfüggesztését, a Humane Society International szerint ez "fontos mérföldkő a bálnák védelmében". Véleményük szerint lehetetlen úgy bálnára vadászni, hogy az ne okozzon szenvedést. "Nincs humánus megoldás a bálnák megölésére, ezért sürgetjük az illetékes minisztert, hogy véglegesen szüntesse be a bálnavadászatot" - nyilatkozta európai igazgatójuk, Ruud Tombrock.

Robert Read, a Sea Shepherd UK állatjogi szervezet vezetője szerint az izlandi döntés minden más bálnavadász nemzet számára csapást jelent, hiszen "ha itt nem lehet emberségesen bálnára vadászni, akkor sehol se lehet".

Izlandon amúgy az elmúlt években egyre nőtt a bálnavadászatot ellenzők tábora, és mostanra a szigetország lakóinak többsége ellenzi a gyakorlatot. Egy június elején közzétett felmérés szerint az izlandiak 51 százaléka ellenezte, és csupán 29 százaléka támogatta a bálnavadászatot.