Lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban

POLITIKA
2023 június 21., 11:43

Horvát sajtójelentések szerint lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban, jelentette a 24.hu az N1 horvát televízióra és a 24sata hírportálra hivatkozva. A horvát sajtóértesülések szerint a balesetnek két halálos áldozata van, a legénység harmadik tagját még keresik.

A Honvédelmi Minisztérium szerda délutáni közleménye szerint a Magyar Légierő két Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter három emberrel a fedélzetén lezuhant. A baleset körülményei egyelőre tisztázatlanok. A mentőcsapatok a helikopter roncsai között egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.

A baleset a Čikola kanyonban történt. Az N1 tévé értesülései szerint a legénység harmadik tagja utáni kutatáshoz a horvát légierő két gépe, egy Mi-171 Sh és egy Pilatus repülő is csatlakozott, ezt a horvát védelmi minisztérium a Twitterén is megerősítette.

link Forrás

A hírtelevízió értesülései szerint a magyar katonai gép egy hadgyakorlaton vett részt, Pakova és Miljevca között zuhant le Šibenik-Knin megyében, a dalmát partvidék középső részén.

A 24sata értesülései szerint a korábbi hírekkel szemben nem a Krka nemzeti park területén, hanem egy Natura2000 hálózathoz tartozó természetvédelmi területen zuhant le.

A Jutarnji List értesülései szerint a legénység harmadik tagja utáni kutatásban a katonaság két gépe mellett a rendőrség, a tűzoltóság és a horvát magashegyi mentőszolgálat is részt vesz. A lap nem hivatalos értesülései szerint a helikopter pilótája egy Zipline-nak (kötélpályának) ütközhetett, mert nem vette észre a völgyek közt húzódó drótot. Az ütközés után azonnal lezuhant és kigyulladt.