A katonaság átveszi a börtönök irányítását a véres börtönlázadás után Hondurasban

külföld
2023 június 22., 19:55

Hondurason a katonai rendőrség átveszi az összes börtön irányítását, miután a fővárostól, Tegucigalpától 35 kilométerre fekvő Támara női büntetőintézetben egy fegyenclázadás során bandák csaptak össze, tűz ütött ki, és 46-an meghaltak.

A rendőrség szerint a véres lázadás során a Pandilla 18 nevű bűnszervezet tagjai támadtak rá a Mara Salvatrucha banda tagjaira, bezárták őket, majd pedig tüzet gyújtottak, írja az MTI. A tűzben 23 nő vesztette életét, a többiekkel becsempészett lőfegyverekkel és husángokkal végeztek.

A börtön biztonsági őrei és a fogva tartott nők a támarai börtönben 2023. június 20-án.
photo_camera A börtön biztonsági őrei és a fogva tartott nők a támarai börtönben 2023. június 20-án. Fotó: Orlando Sierra/AFP

A hondurasi elnöki hivatal közleménye azt írja, hogy a hadsereg július elsejétől számítva egy évig fogja ellátni az ország 21 büntetés-végrehajtási intézetének felügyeletét. Ez idő alatt legalább kétezer új börtönőr toborzását és kiképzését tervezik. Xiomara Castro elnök kormánya bejelentette, hogy emellett közbiztonsági feladatokra is bevetik majd a hadsereget, és kiterjesztik a rendkívüli állapot időbeli és jogi hatályát is.

A történtek után menesztették Ramón Antonio Sabillón Pineda hondurasi közbiztonsági minisztert. Szintén távozniuk kellett annak a különbizottság tagjainak is, amit pont arra hoztak létre, hogy úrrá legyenek az ország börtöneiben uralkodó válságon, miután az utóbbi hetekben több hondurasi bévé intézményben kitört az erőszak.

A Tamara börtön rabjai közötti összecsapásban meghalt 46 nő egyikének maradványai egy halottas zsákban, készen arra, hogy átadják a hozzátartozóknak a Tegucigalpa-i Jogi Orvosi és Törvényszéki Tudományos Központban 2023. június 22-én.
photo_camera A Támara börtön rabjai közötti összecsapásban meghalt 46 nő egyikének maradványai egy halottas zsákban, készen arra, hogy átadják a hozzátartozóknak a Tegucigalpa-i Jogi Orvosi és Törvényszéki Tudományos Központban 2023. június 22-én. Fotó: ORLANDO SIERRA/AFP