Börtönbüntetésre ítélték az Iszlám Állam egyik tagját Németországban, mert rabszolgaként tartott egy jazidi nőt

külföld
2023 június 22., 05:23

Kilenc év börtönbüntetést kapott az az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó német nő, aki rabszolgaként tartott egy jazidi nőt, írja a BBC. A vádlottat emberiesség elleni bűncselekmények és külföldi terrorszervezethez való tartozás miatt is bűnösnek találták.

Jazidi menekültek Kurdisztánban (AHMAD AL-RUBAYE / AFP)
photo_camera Jazidi menekültek Kurdisztánban (AHMAD AL-RUBAYE / AFP)

Koblenz város bírósága szerint a 37 éves nő három éven át bántalmazta a fiatal jazidi nőt, amíg Szíriában és Irakban éltek. A bíróság azt is kimondta, hogy arra bátorította férjét, hogy megerőszakolja és megverje a nőt.

„Mindez az Iszlám Állam kimondott célját a jazidi hit kiirtását szolgálta” – mondták az ügyészek a tárgyalás januári kezdetén.

Az Iszlám Állam fegyveresei 2014-ben a vallási kisebbség több tízezer tagját üldözték el észak-iraki lakhelyükről. Sokakat megöltek, mintegy 7 ezer nőt és lányt pedig elfogtak és rabszolgasorba taszítottak. Köztük volt az a fiatal nő is, akit az ügyészek szerint a Nadine K néven nevezett vádlott és férje rabszolgaként használt 2016-tól, amikor azok az iraki Moszul városába költöztek.

photo_camera Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

A pár 2015-ben utazott Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. 2019 márciusában Nadine K-t és családját a kurd erők elfogták Szíriában. A nőt tavaly letartóztatták, miután visszatoloncolták Németországba.

A tárgyaláson a vádlott tagadta, hogy kényszerítette volna a jazidi nőt, de azt mondta, többet kellett volna tennie érte. A nő ügyvédje azt mondta, ügyfele reméli, hogy mindazok, akik hasonló bűncselekményeket követtek el, bíróság elé kerülnek, írja az Associated Press hírügynökség.

Németországban az utóbbi időben több olyan per is volt, amiben az Iszlám Állam egykori tagjait vádolták meg a jazidik megölésével vagy bántalmazásával. 2021 októberében egy nőt 10 éves börtönbüntetésre ítéltek egy jazidi lány megölése miatt, akit rabszolgának vásárolt. Egy hónappal később pedig egy német bíróság meghozta világszerte az első olyan ítéletet, ami népirtásnak ismerte el az Iszlám Állam által a jazidi nép ellen elkövetett bűncselekményeket.