Öt euróval le lehetett fizetni a határőröket a nagylaki határátkelőhelyen

bűnügy
2023 június 22., 07:28

Két pénzügyőrrel és három rendőrrel szemben emelt vádat a Fővárosi Nyomozó Ügyészség, mert a vád szerint 2022 májusa és júniusa között a nagylaki határátkelőhelyen az áru- és személyfuvarozást végző külföldi sofőröktől a Magyarországra történő belépésükért pénzt kértek.

Az ügyészség közleménye szerint a határőrök „rendszerint 5 eurós vesztegetési pénzért cserébe” ellenőrzés nélkül, vagy rövid ideig tartó, felületes ellenőrzést követően továbbengedték a járműveket. Az nem derült ki, hogy az öt eurót fejenként kapták-e meg, vagy el kellett osztaniuk egymás között.

photo_camera Fotó: Ügyészség

A 2022. szeptember 13-án történt nagyszabású, összehangolt akció keretében a nyomozó ügyészek több helyszínen végeztek kutatást, ennek során több millió forintnak megfelelő készpénzt foglaltak le.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyben hivatali vesztegetés elfogadása miatt nyújtott be vádiratot a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsához. A nyomozó ügyészség mind az 5 vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását, a rendvédelmi, adó- és vámhivatali foglalkozások gyakorlásától történő végleges eltiltást, továbbá vagyonelkobzást is indítványoz a vádiratban.