Szakképesített nevelőkkel csökkentené a kormány az óvónőhiányt

oktatás
2023 június 22., 10:53

Öt- és kétéves óvodai nevelő képzést indítana a kormány a technikumokban és a szakképző iskolákban, derül ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) tervezetéből, amit a Népszava szemlézett. E szerint óvodai nevelőnek a szakképző iskolákban, valamint az érettségit is adó technikumokban ötéves képzés keretében lehet majd tanulni. Emellett kétéves oktatásra jelentkezhetnek azok - a például érettségivel rendelkezők -, akik csak a szakmai vizsgára szeretnének felkészülni.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A tervezetet június 16-án, pénteken töltötték fel a kormany.hu-ra és június 24-ig adtak időt társadalmi egyeztetésre. A lap megkérdezte Gosztonyi Gábort, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szakképzésért felelős alelnökét, aki azt mondta, meglepte a tervezet, a minisztérium a PSZ-szel nem egyeztetett. A szakember szerint az új óvodai nevelő képzés több kérdést is felvet, ilyen szakmai oktatás és munkakör eddig nem létezett, óvodapedagógusként csak felsőfokú diplomával lehet elhelyezkedni.

Gosztonyi szerint a kormány a pedagógushiányra próbál félmegoldásokat találni, ez alól pedig nem kivétel az óvodai nevelés sem. A hiány miatt a kormány 2020-ban rendeletet módosított, ennek értelmében az óvodákban csak reggel nyolctól délig kötelező a képzett óvodapedagógus jelenléte, előtte és utána – ha nincs fejlesztő vagy iskola-előkészítő foglalkozás – az is elég, ha a nevelő-oktató munkát segítők, mint például a dajkák, pedagógiai asszisztensek vannak az intézményben.

A minisztérium a lapnak elmondta, hogy az óvodai nevelőket szakképzett nevelést segítőként lehet majd foglalkoztatni.