Becslések szerint már 75 milliárd forint a kórházak adóssága

Egészségügy
2023 június 23., 06:58

Megjelent a friss kórházi adósság adat – írja a Napi.hu. A május végi állapot szerint a fekvőbetegeket ellátó intézmények és a hozzájuk tartozó járóbeteg-rendelők adóssága 58,9 milliárd forintra nőtt az április végi 51,6 milliárd forintról a Magyar Államkincstár (MÁK) adatsora szerint. Ebben azonban nincsenek benne az egyetemi klinikákra vonatkozó adatok. A négy ilyen intézménnyel együtt 75 milliárd forint lehet az adósság becslések szerint, ami azt jelenti, hogy a legutóbbi adatszolgáltatás óta ötmilliárd forinttal nőhetett.

A MÁK adataiból kiderül, a tartozásállományból 0,1 milliárd forint az állammal szembeni tartozás, a szállítóknak és a szolgáltatóknak pedig 58,8 milliárd forinttal adósak az intézmények, ebből 1,1 milliárd forint az államháztartáson belülre irányult. A Napi.hu megszólaltatta Rásky Lászlót, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkárát, aki elmondta, az elmúlt hetekben több olyan kisvállalkozó azt közölte vele, hogy feladja a beszállítói tevékenységét, egyszerűen bezár, mert nem tudják tovább hitelezni az egészségügyi intézmények igényeit.Rásky arról is beszélt, hogy a négy klinika közül a szegedi és pécsi adatok nyilvánosak egyelőre. Pécs lejárt adóssága 3,511 milliárd forint volt májusban, ami 326 millió forinttal kevesebb, mint áprilisban volt, a Szegedi Tudományegyetem tartozása pedig 5,04 milliárd forint volt, ami 149 millió forinttal kevesebb az egy hónappal korábbinál.

Mivel az OSZ főtitkára nem tud arról, hogy az egyetemi klinikák plusz forrást kaptak volna, így elképzelhető, hogy valamilyen időszakos hatás, például a rezsiszámlák időleges csökkenése vagy bizonyos szállítói számlák kiegyenlítése állhat a számok mögött.

(A borítókép illusztráció: Betegváró a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában Miskolcon 2023. március 10-én. Fotó: Vajda János/MTI/MTVA)