Olyan borzalmas vihar jön, hogy a katasztrófavédelem a neten magyarázza, miért kell lábujjhegyre állva, a sarkunkat összezárva leguggolni, hogy ne csapjon agyon a villám

időárás
2023 június 23., 13:35

Annyira vad viharzóna közeledik Magyarországhoz, hogy a katasztrófavédelem egy rakás praktikus tanácsot osztott meg arról, hogy milyen óvintézkedéseket érdemes tennie annak, aki otthon marad, és annak is, aki elmegy ilyenkor otthonról.

A legéletbevágóbb tanács azoknak szól, akik délután-este biciklizni vagy gyalogolni fognak. Annyi villámlás várható ugyanis, hogy az OKF erre külön kitért. Azon az alapvetésen felül, hogy ha villámlani kezd, fa alá nem szabad állni, ha pedig bringával vagy, el kell távolodni a járművedtől, megosztottak egy olyan tanácsot is, amire egész sokan hitték azt, hogy vicc, pedig a legkevésbé sem.

Arról van szó, hogy ha olyan helyen lep meg a zivatar, ahol nem tudsz sehová bemenekülni, a következő a legbiztonságosabb testhelyzet: guggolj le, amilyen mélyen csak tudsz, de úgy, hogy közben lábujjhegyen állsz, a lábfejed és a sarkad össze van érintve, aztán várd ki, amíg elvonulnak a villámok. Ugye, hogy szívatásnak hangzik?Biztos, ami biztos, külön is megkérdeztem Mukics Dániel szóvivőt. A bizarr, mégis életmentő testhelyzet magyarázata a következő:

  • A guggolás azért fontos, mert minél alacsonyabban vagyunk, annál kisebb az esélye, hogy belénk csap a villám.
  • A lábujjhegyen állás azért, mert így kisebb felületen érintkezünk a talajjal, tehát kisebb az esélye, hogy megüssön az áram akkor, ha a villám nem belénk csapott, hanem a közelünkben vágott oda.
  • Az összezárt láb az úgynevezett lépésfeszültség miatt fontos, azért, hogy miközben felfelé nézegetünk, nehogy alulról öljön meg a villám. A lépésfeszültség nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha villám csap a talajba, néhány méteres körben óriási potenciálkülönbség alakul ki a földben. Ha terpeszben állunk, akkor a két lábunk közötti pár arasznyi távolságon is akkora potenciálkülönbség, vagyis feszültség keletkezhet, hogy belehalunk. (Ezért szoktak néha elpusztulni a tehenek a viharban, mert túl messze vannak egymástól a lábaik.) A sarok összezárása ezen belül azért fontos, mert ha a villám mégis megütne minket alulról, ebben az esetben sokkal kisebb az áramkör, vagyis az áram az egyik lábfejünkön befolyik, a másikon ki.

Magyarán: ha életben akarsz maradni ma este, azonnal kezdj jógázni vagy nyújtani!De vannak más tanácsaik is a katasztrófavédőknek. Azt javasolják, ha tutira mész, otthonról csak úgy indulj el, ha

  • csekkoltad, biztonságban és bezárva vannak-e az állatok,
  • leszedted a virágcserepeket az ablakpárkányról,
  • kihúztad a gépeid hálózati csatlakozóit.

Az autósoknak azt üzenik, hogy parkoljanak el a fák alól, és ha úton lesznek, ne hajtsanak pocsolyába. Ez átvezet ahhoz a részhez, amiben a villámárvizek ügyében adnak tanácsot. Annyi és olyan lezúduló eső várható ugyanis, hogy abszolúte benne van a pakliban pár hangulatos villámáradás. Pocsolyába-vízátfolyásba ne csak azért ne hajts autóval, mert parasztság a gyalogosokkal szemben, hanem mert nem tudni, milyen mély, és a villámárvíz hamar képes a lyukakat mélyíteni. Gyalog is vigyázz, üzenik, mert az igazán svungos villámárvíz elég, ha bokáig ér, képes ledönteni a lábadról.

Az úristen irgalmazzon mindenkinek – mert a legkevésbé sem egyértelmű, hogy bent lesz-e rosszabb, vagy odakint.