Pusztulnak a méhek Amerikában

klímaváltozás
2023 június 23., 08:37

Tavaly a méhcsaládok közel 50 százaléka pusztult el Amerikában, ami a második legnagyobb pusztulási arány az eddigi rekordok közül a Marylandi Egyetem és az Auburn Egyetem felmérése szerint. A felmérés szerint mindezek ellenére az amerikai méhállomány „viszonylag stabil” maradt

A tavalyi 48 százalékos pusztulást megelőző évben 39 százalékos volt a veszteség, az eddigi legnagyobb pusztulási arányt pedig 2020-21-ben mérték, akkor 50,8 százalék volt. A méhészek szerint a téli időszakok alatt a 21 százalékos veszteség számít elfogadhatónak.

„Ez egy nagyon aggasztó veszteségszám” Jeff Pettis volt kormányzati méhészkutató, az Apimondia globális méhészszövetség elnöke szerint, aki azt is mondta, ez „rávilágít arra a kemény munkára is, amit a méhészeknek kell elvégezniük, hogy minden évben újjáépítsék a méhcsaládok számát”.

Nathalie Steinhauer, a Marylandi Egyetem méhkutatója és a felmérés vezető szerzője úgy összegezte, hogy „a helyzet nem igazán romlik, de nem is igazán javul”, úgy fogalmazott, „ez nem egy méh apokalipszis”.

Nyilván erre is hatással van a klímaváltozás, legalábbis egy méhész szerint a szokatlanul meleg január „kizökkentett néhány méhet a szokásos téli rutinjából”, aztán amikor ismét hűvös lett, elpusztultak. Márpedig a méhekre szükség van, miután az élelmiszerek 35 százaléka a rovarok által beporzott növényekből származik, a beporzás 80 százalékáért pedig a méhek felelősek. (Guardian)