Média- és rezsimtörténelem: 26 bekezdésben igazítja helyre a hazugságait az Origo

POLITIKA
2023 június 24., 08:15

Szerényen csak Helyreigazítás címmel jelent meg szombat reggel egy cikk az Origón, ami önmagában egyáltalán nem ritkaság, a tartalma viszont jóval túlmutat a megszokott helyreigazításokon.

„A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatja és azt állapítja meg, hogy az alperes megsértette a felperes, Juhász Péter, jóhírnévhez és magán- és családi élet tiszteletben tartásához fűződő személyiségi jogát azzal, hogy”

- kezdődik a cikk, majd elkezdik felsorolni, hogy mivel sértették meg Juhász Péter volt ellenzéki politikus személyiségi jogait.

26 bekezdésben.

Ízelítőnek 5 pont a 26-ból:

1. „2018. február 10. napján a www.origo.hu oldalon közzétett „Összeverte három gyereke édesanyját, egykori élettársát Juhász Péter” című írásában valótlanul állította, hogy a felperes összeverte korábbi élettársát és valótlanul híresztelte, hogy megverte, napokra egy lakásba zárta és begyógyszerezte volt élettársát, három gyermeke édesanyját;”

2. „2018. február 10. napján a www.origo.hu oldalon „Kicsoda az asszonyverő Juhász Péter?" címmel közzétett írásában valótlanul állította, hogy a felperes nőt (asszonyt) vert, valótlanul híresztelte, hogy megverte, tettlegesen bántalmazta, napokra egy lakásba zárta és begyógyszerezte volt élettársát, három gyermeke édesanyját;”

3. „2018. február 11. napján a www.origo.hu oldalon „Juhász Péter úgy megverte élettársát, hogy nem tudott felkelni” címmel közzétett írásában valótlanul állította, hogy a felperes úgy megverte akkori élettársát, hogy az nem tudott felkelni, és valótlanul híresztelte, hogy brutálisan megütötte, összeverte, tettleg súlyosan bántalmazta, évekig terrorizálta, személyi szabadságától megfosztva két napra lakásba zárta, valamint begyógyszerezte gyermekei édesanyját, gyermekeit pedig többször megpróbálta elrabolni, akiknek a nevelésében semmilyen módon nem vett részt;”

4. „2018. február 15. napján a www.origo.hu oldalon „Rákosi-korszakot idéző ellenzéki véleményterror a nőverő Juhász Péter védelmében” címmel közzétett írásában valótlanul állította, hogy a felperes nőt vert, valótlanul híresztelte, hogy gyermekei éppen menstruáló édesanyját megverte, nyugtatókat adott neki, valamint gyermekei édesanyját személyi szabadságában korlátozva nem engedte ki a lakásból;”

5. „2018. március 16. napján a www.origo.hu oldalon „Meghekkelték az asszonyverő Juhász Péter sajtótájékoztatóját” címmel közzétett írásában valótlanul állította, hogy a felperes nőt vert, továbbá valótlanul híresztelte, hogy kegyetlenül elbánt volt élettársával, gyermekei édesanyjával, akit tettlegesen, súlyosan bántalmazott, őt brutálisan megütötte, miközben éppen menstruált, ellene családon belüli erőszakot követett el, benyugtatózta, napokra lakásba zárta, valamint ellene a BRFK személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el;”

A cikkek nagy többsége a 2018-as választás előtti kampány heteiben jelentek meg, amikor Juhász Péter még aktív ellenzéki politikus volt, és kiemelten foglalkozott Rogán Antal, a propagandáért felelős miniszter ügyeivel. Öt évvel, és egy újabb kétharmaddal később, bírósági ítélet nyomán a kormánymédia leírja, mennyi igazság volt ezekben az írásokban.