Felfüggesztette Oroszország és Fehéroroszország tagságát az európai vívószövetség

sport
2023 június 25., 09:46

Az európai vívók konföderációja (EFC) felfüggesztette Oroszország és Fehéroroszország sportági szövetségének tagságát a szervezetben. A szombati döntés többségi szavazással - titkosan, 23 igen és 10 nem mellett - született meg az EFC krakkói kongresszusán. A kérdést Mihail Iljasevnek, az ukrán vívószövetség elnökének javaslatára bocsátották szavazásra.

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Az EFC úgy döntött, hogy nem engedélyezi az orosz és fehérorosz sportolók versenyzését, emellett a két ország képviselői nem lehetnek tagjai a kontinentális szervezet végrehajtó bizottságának, sem más testületeinek.

Ugyanakkor az oroszok és a fehéroroszok felnőtt kontinensviadalokon indulhatnak, mivel azokat a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) rendezi.Az EFC tavaly június 17-én még elutasította a két vívószövetség tagságának felfüggesztésére irányuló indítványt. Novemberben az olasz Giorgio Scarso váltotta az orosz Sztanyiszlav Pozdnyakovot a konföderáció elnöki posztján. Az Orosz Olimpiai Bizottság négyszeres olimpiai bajnok elnökét az ukrajnai inváziót követően menesztették az EFC éléről.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága idén március 28-án azt javasolta, hogy az orosz és a fehérorosz sportolók kizárólag semleges színekben indulhassanak nemzetközi versenyeken, de csak olyanok, akik nyilvánosan nem támogatták Oroszország ukrajnai háborúját, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel. Az FIE követte az ajánlásokat, így a hadügyi, illetve belügyi tárcához kötődő két moszkvai klubot, a CSZKA-t és a Dinamót képviselő orosz vívók nem kaptak semleges státuszt. A múlt héten rendezett plovdivi egyéni Eb-n öt orosz vívó indulhatott. (MTI)