Íme a pillanat, amikor Prigozsin interjú közben megkapja az ihletet az orosz bloggertől, hogy bevonuljon Moszkvába

külföld
2023 június 26., 16:48

Hogy juthatott Jevgenyij Prigozsin eszébe, hogy az egész világot és Vlagyimir Putyint is megdöbbentve egyszer csak meginduljon Moszkva felé? Lehet, hogy egy interjú közben neki feltett kérdés volt az ötletadó?

A tuti választ csak ő maga tudná megadni, de az biztos, hogy Szemjon Pegov, a népszerű WarGonzo sorozat mögött álló háborús blogger április 29-én hosszú videóinterjút közölt a Wagner-alapítóval.

link Forrás

Több fontos téma is szóba került már, amikor Pegov felvetette, hogy a Wagner talán azért nem kapja meg az általa követelt mennyiségű lőszert a hadvezetéstől, mert attól tartanak, hogy Prigozsin az erejét Moszkva ellen fordítva elfoglalhatja a Kremlt. (A felvetés leginkább magától Pegovtól származhatott, mert ilyesmi akkoriban szóba sem került sem az orosz blogokon, sem a Putyin által ellenőrzött állami médiában.)

„Mennyi alapja van ezeknek a félelmeknek?” – szegezte Prigozsinnak a kérdést Pegov.

A Wagner főnöke ekkor visszakérdezett, mintha először hallana ilyesmiről:

„Hogy bemasírozhatunk Moszkvába??”Mire a blogger elkezdte magyarázni, hogy miből juthat valaki ilyen feltételezésre:

„A gondolatmenet úgy néz ki, hogy a Wagnernek sikerült bizonyos fokú önállóságot kivívnia, Prigozsinnak pedig vannak politikai ambíciói. Foghatná a magánhadseregét, hátraarcot vezényelhetne nekik, megragadhatná a hatalmat Oroszországban."Prigozsin már közben elkezdett helyeselni, amikor Pegov beszélt, majd ennyit mondott:

„Ami a Moszkvába történő bemasírozást illeti, érdekes ötlet, de még nem gondoltunk rá.”A hatalomközeli blogger fejében egyből megszólalt a vészcsengő, és gyorsan leszögezte;

„Nem javasolni akartam ezt Önnek!”Az Oroszország hatalmi köreiben eluralkodott szétesettségre utalhat, hogy Prigozsin nem utasította el felháborodottan a fegyveres puccs ötletét, sőt, a legkevésbé sem kritizálta azt április végén, mégsem tettek semmit ellene. Pedig Pegov a legkevésbé sem rejtette el a témát: a WarGonzo videocsatornáján külön kiemelte ezt a rövid részt a hosszabb beszélgetésből, és külön videó formájában is publikálta.

link Forrás

A teljes, közel másfél órás, eredeti orosz nyelvű beszélgetés itt tekinthető meg.

link Forrás


Kiemelt videóink