Törökország továbbra sem támogatja a svéd NATO-csatlakozást

külföld
2023 június 26., 17:55

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem tartja elegendőnek a NATO-tagság támogatásához azokat a törvénymódosításokat, amiket a Svédország hozott. Erdogan Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak azt mondta, a törvénymódosítások értelmetlenek mindaddig, amíg a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a szíriai kurd szervezetek (PYD/YPG) támogatói szabadon szerveznek tüntetéseket ebben az országban.

A török álláspont szerint Svédország megtűri, sőt támogatta a náluk terrorszervezetnek számító PKK tagjait saját területén, és a NATO-hoz való csatlakozás előtt olyan lépéseket kell tennie, amikkel bizonyítja, hogy ezen változtatni akar.

Recep Tayyip Erdogan
photo_camera Recep Tayyip Erdogan Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Jens Stoltenberg hétfőn bejelentette, hogy Svédország és Törökország Brüsszelben magas szintű találkozón fog tárgyalni a témáról még a NATO bő két hét múlva esedékes vilniusi csúcstalálkozója előtt. A találkozón a külügyminiszterek, a hírszerző szolgálatok vezetői, valamint nemzetbiztonsági tanácsadók vesznek majd részt. A cél, hogy haladást érjenek el Svédország NATO-csatlakozásának befejezésében.

Az ukrajnai invázió hatására Svédország már tavaly beadta a csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, de azt Magyarország és Törökország egyelőre blokkolja. Pedig Hende Csaba és az általa vezetett fideszes bizottság már március végén elégedett volt a Stockholmban látottakkal, hallottakkal.

Közben az Egyesült Államok és Svédország korrupcióellenes hatóságai vizsgálni kezdték azt a panaszt, miszerint egy amerikai vállalat svéd leányvállalata, a Dignita Systems AB több tízmillió dollár kenőpénz kifizetését ígérte, ha Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik fia segít neki abban meghatározó piaci pozíciót szerezni Törökországban. A deal lényege az lett volna, hogy a török kormány olyan rendeleteket fogadjon el, amelyek fellendítik a Dignita termékének értékesítését. Olyan műszerfali alkoholszondákat gyártanak, amik zárolják a jármű gyújtását, ha a vezető részeg. A Dignita 10 éves kereskedelmi kizárólagosságért vállalta, hogy egy fedőcégen keresztül több tízmillió dolláros lobbidíjat fizet két olyan intézménynek, ahol Bilal Erdogan igazgatósági tagja. A Reuters által megszerzett dokumentum szerint végül aztán senkit sme kentek meg, mert a cég tavaly hirtelen lemondott a projektről. (Reuters/MTI)