Hende Csaba elégedett

külföld
2023 március 07., 10:08

"Meleg és barátságos" megbeszélést folytatott a Fidesz delegációja a svéd parlament küldöttségével Stockholmban, mondta a megbeszélések után a kizárólag fideszesekből álló magyar parlamenti küldöttség vezetője, Hende Csaba az Aftonbladet beszámolója szerint. "Támogatjuk Svédország NATO-tagságát" - jelentette ki a találkozó után a Svenska Dagbladet beszámolója szerint.

A négytagú magyar delegációt a svéd házelnök, Andreas Norlén, valamint három képviselőtársa - köztük két ellenzéki szociáldemokrata - fogadta. "Világossá tettük, hogy a magyar kormány, a magyar köztársasági elnök, a miniszterelnök és a parlamenti képviselők nagy része támogatja Svédország NATO-tagságát" - közölte a találkozó után Hende, aki azért megjegyezte, hogy a svéd politikusok szerinte alaptalanul és igaztalanul vádolják Magyarországot a jogállamiság felszámolásával. "Kívánatos volna, ha a svéd politikusok, kormánytagok, EP-képviselők alaptalan vádak alapján nem terjesztenék azt, hogy Magyarországon veszélyben a jogállam" - mondta.

Svédország és Finnország NATO-csatlakozását a katonai szövetség tagállamai közül már csak Magyarország és Törökország nem ratifikálta. A magyar kormány egészen a parlament tavaszi ülésszakának kezdetéig nem adott magyarázatot a ratifikáció halogatására, ám a Fidesz az ülésszakot megelőző frakcióülése után Orbán Viktor arról beszélt, hogy a kérdésben komoly vita alakult ki a tanácskozáson. Ellenérvként már akkor felmerült, hogy a svéd politikusok a Fidesz értelmezésében "hazudnak" a magyar jogállamiságáról, aminek állapotáról ugyanakkor Szijjártó Péter tett árulkodó nyilatkozatot. „Hogyan várnak el gyors, korrekt, fair döntéshozatalt, amikor az elmúlt időszakban folyamatosan arról hallottunk, hogy Magyarországon nincsen demokrácia, hogy Magyarországon a jogállamiságot nem biztosítjuk, hogy nincs médiaszabadság, hogy az igazságszolgáltatásnak nem biztosított a függetlensége?” - mondta a magyar külügyminiszter.

Kövér László házelnöknek meg az volt a kifogása, hogy Finnország felvételével a NATO és Oroszország közvetlenül is határos lesz. Amúgy már eddig is az volt.