Vučić hat napig kérette magát, mire elengedte a koszovói rendőröket

külföld
2023 június 26., 09:05

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić keddi palicsi találkozóján a magyar miniszterelnök arra kérte a szerb elnököt, hogy fontolja meg három elfogott koszovói rendőr szabadon engedését. Szijjártó Péter most Facebookon jelentette be azt, amiben kedd óta már úgyis mindenki biztos volt: a szerb hatóságok hamarosan kiengedik őrizetből a korábban elfogott három koszovói rendőrt.

Vučić kedden még kérette magát, azt mondta, hogy éjszakák óta nem alszik az ügy miatt, de azt se tartotta magában, hogy szerinte a koszovói hatóságok naponta tartóztatnak le szerbeket pusztán azért, mert élnek.

Orbán és Vučić  Palicson
photo_camera Orbán és Vučić Palicson Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Ők azok a koszovói rendőrök, akiket nem sokkal azután vette őrizetbe a szerbek, hogy összecsapások voltak a KFOR és a koszovói szerb tüntetők között. A nemzetközi erők soraiban 27 magyar és 11 olasz olasz katona sérült meg.

A három koszovói rendőrt a szerb-koszovói határon kapták el, a koszovóiak azt állítják, nem mentek be szerb területre, őket a szerbek elrabolták, miközben egy szerb csempészutat ellenőriztek. A szerbek szerint az állig felfegyverzett három koszovói rendőrt a határtól 1,8 kilométerre, szerb területen kapták el. A szerb ügyészség - mostanáig - fegyverek és robbanószerek illetéktelen előállításával, birtoklásával, hordozásával és kereskedelmével vádolta őket.