Az Egyesült Államok célba vette a Wagner afrikai pénzforrásait

háború
2023 június 27., 19:54

Az amerikai pénzügyminisztérium kedden szankciókat rendelt el négy, aranykereskedő céggel és egy, a Wagner csoporthoz köthető fegyverkereskedővel szemben. Minden olyan vagyonukat zárolják, ami az Egyesült Államokban található. A szankciók olyan oroszországi, egyesült arab emírségekbeli és közép-afrikai köztársaságbeli cégeket céloznak, amik illegális aranyügyleteket folytattak a Wagner csoport finanszírozása érdekében, amiből Prigozsinék fenn tudták tartani a fegyveres erőik között Ukrajnában és Afrikában.

A Wagner Csoport szentpétervári központja
photo_camera A Wagner Csoport szentpétervári központja Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Az egyik szankcionált személy Andrej Nyikolajevics Ivanov a Wagner csoport orosz vezetője, aki a Prigozsin és a mali kormány magas rangú tisztviselői közötti bányászati és fegyverkereskedelmi üzleteken dolgozott.

A Wagner-csoport részben a Közép-afrikai Köztársasághoz és Malihoz hasonló országok természeti erőforrásainak kiaknázásával finanszírozza brutális műveleteit. Az Egyesült Államok továbbra is célba veszi a Wagner-csoport bevételi forrásait, hogy visszaszorítsa terjeszkedését és erőszakos tevékenységét Afrikában, Ukrajnában és bárhol máshol” - írja a pénzügyminisztérium közleménye. (via CNN)