Legalább hétszázan éhen haltak Tigrében, mióta az ENSZ és az USA nem szállítja a térségbe az élelmiszersegélyeket

élelmiszer
2023 június 27., 17:03

Legalább hétszázan éhen haltak az észak-etiópiai Tigré tartományban március óta, miután az ENSZ és az Egyesült Államok felfüggesztették a térségbe szánt élelmiszersegélyek szállítását – közölték a helyi hatóságok.

A világszervezet és Washington márciusban első lépésként még csak a Tigrébe, júniusban azonban már az egész Etiópiába irányuló búzaszállítmányok szállítását felfüggesztette, miután rendszerszintű visszaélések nyomaira bukkantak.

A 115 milliós Etiópiában 20 millióan éheznek. Tigrében a lakosság 90 százaléka, 5,4 millió fő szorul élelmiszersegélyekre.

Egy nő a kezében tart egy gyereket a Gode Általános Kórház táplálkozási osztályán, az etiópiai Gode városában 2022. április 5-én.
photo_camera Egy nő a kezében tart egy gyereket a Gode Általános Kórház táplálkozási osztályán, az etiópiai Gode városában 2022. április 5-én. Fotó: EDUARDO SOTERAS/AFP

„Egészen válságos a helyzet Tigrében” – közölte Gebrehiwot Gebregziaher, a tigréi katasztrófavédelmi hatóság igazgatója, aki szerint március óta a hatóságok a tartomány hét zónájából háromban 728 alkalommal regisztráltak éhezés miatti halálesetet.

Habár az amerikai segélyszolgálatok márciusban még azt állították, elég élelmiszer van, Tigré északnyugati térségében regisztrálták az éhezés miatti halálesetek csaknem felét. Ebbe a régióba több ezren menekültek a két évig tartó, novemberben tűzszüneti megállapodással befejeződött polgárháború kegyetlenségei elől. Tigrében most több mint száz menekülttábor működik.

Az élelmiszersegélyek márciusi felfüggesztése óta 165 belső menekült halt meg a tigréi menekülttáborokban – derült ki a tigréi Mekelle Egyetem menekültekkel foglalkozó kutatócsoportjának elemzéséből.

Az ENSZ jelentése szerint 2022 áprilisa és 2023 áprilisa között 196 százalékkal nőtt az alultápláltság miatt kórházi kezelésre szoruló gyerekek száma Tigrében.

Washington visszautasította az élelmiszersegélyek további szállítását az afrikai országba, amíg le nem zárul az etióp kormánnyal közösen folytatott vizsgálat, miközben az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) külön nyomozást rendelt el az eltűnt segélyek ügyben. (MTI)

Kiemelt videóink