Már az Országos Kórházi Főigazgatóság is úgy látja, hogy nincs elég orvos a jelenlegi egészségügyi struktúrához

belföld
2023 június 27., 07:08

„Kimondhatjuk, hogy a jelenlegi struktúrához nincs megfelelő humán erőforrás, és ott van még a magánellátás, amelynek nagy része szintén az említett 39 ezres orvos munkaerejére épít.”

- ezt Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese jelentette ki az IME szaklap egészségügyi konferenciáján a Népszava cikke szerint.

Szondi arról is beszélt, hogy a jelenlegi közellátás fenntartásához elegendő lenne a KSH által nyilvántartott és a rendszerben dolgozó nagyjából 39 ezer orvos, ha

  • valamennyien
  • teljes munkaidejükben
  • állami intézményekben

dolgoznának. Ezek az orvosok azonban nem mindannyian vesznek részt az ellátásban teljes munkaidőben. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár még februárban mondta azt, hogy van elég orvos a rendszerben, de nincsenek jól elosztva az erőforrások.

Szondi szerint a fekvőbeteg ellátásban dolgozó orvosok nyolcvanegy százaléka harminckét intézményben, leginkább klinikai központokban, megyei irányító kórházakban, országos intézetekben, fővárosi kórházakban dolgozik, de hasonlóan decentralizált az ellátás a járóbetegek esetében is. A 374 szakrendelőben évente 50-60 millió esetet látnak el, azonban a közfinanszírozott ellátások 80 százalékát ezen intézmények 20 százaléka, azaz 70-80 járóbeteg ellátó végzi. Ez az adat is jelzi az ellátásszervezéssel, a betegirányítással kapcsolatos problémákat.