200 milliárd dollárt csaltak el a járvány alatt a kisvállalkozásoknak szánt amerikai koronavírus-segélyekből

külföld
2023 június 29., 04:11

Átszámolva körülbelül 80 ezer milliárd forintnyi koronavírus-segély juthatott csalókhoz az Egyesült Államokban a vállalkozások megsegítésére indított gazdasági mentőakció 1200 milliárd dolláros keretéből.

A segélyek felhasználásáról szóló jelentés szerint a dolgozói bérek védelmét szolgáló program (Paycheck Protection Program), valamint a vállalkozások működőképességének megőrzését célzó hitelprogram (Economic Injury Disaster Loan) keretének legalább 17 százaléka került csalókhoz.

A vizsgálatot vezető főfelügyelő, Hannibal Mike Ware azt mondta, a gyorsaság érdekében a hatóságok lazítottak az ellenőrzési eljárásokon, egyes esetekben pedig felfüggesztették az ellenőrzéseket, amik megakadályozhatták volna a visszaéléseket, de a csalókat bevonzotta a „könnyű pénz” ígérete is.

Június elején az AP megjelentetett egy becslést, ami szerint az Egyesült Államokban a járvány idején elkülönített összes pénzügyi forrásból 280 milliárd dollár jutott csalókhoz, emellett az amerikai költségvetésből további 123 milliárd dollárt rosszul, vagy pazarlóan költöttek el a járvánnyal kapcsolatban.

A segélyekhez kapcsolódó pénzügyi visszaélés miatt a szövetségi hatóságok 2230 esetben emeltek vádat, több ezer vizsgálat pedig még zajlik. (MTI)