A magyar-lengyel blokkolás miatt nem született közös határozat a migrációról az EU-csúcson

POLITIKA
2023 június 30., 14:01

Írtunk mi is arról péntek reggel, hogy csütörtökön nem jutott eredményekre az uniós kormányfőket összefogó Európai Tanács csúcstalálkozója, mert Orbán Viktor és Mariusz Morawieczki csütörtök este blokkolta a migrációs kérdésekről szóló végkövetkeztetések elfogadását. Ahogy korábban írtuk, a két vezető azt követeli, hogy a migrációs kérdésekről csak minden tagállam beleegyezésével lehessen döntéseket hozni.

Azóta kiderültek már újabb részletek a találkozóról, például hogy Meloni igyekezett közvetíteni a két miniszterelnök felé, és a legfrissebb hírek szerint a magyar-lengyel vétókísérlet annyit elért, hogy a migrációs határozat teljesen kimaradt a Tanács által kiadott közös határozatából, helyette az Európai Tanács elnöke, Charles Michel adta ki.

Michel a csúcsot követő sajtótájékoztatón a Politico beszámolója szerint arról beszélt, hogy a magyaroknak és a lengyeleknek főleg a határozat szövegének nyelvezetével volt baja. Az Eurologus brüsszeli tudósítója pedig arról írt, hogy több uniós vezető is megjegyezte, az, hogy nem fogadták el a konklúziót, önmagában nem sokat jelent. A határozat csak szimbolikus, és nincs ráhatással az új migrációs jogszabály elfogadására.

Mint korábban írtuk, Orbánnak és Morawieczkinek az fáj, hogy a belügyminiszterek tanácsa június elején minősített többséggel fogadott el egy olyan migrációs javaslatcsomagot, amelyben szerepel, hogy minden tagállamnak át kellene vennie migránsokat a túlterhelt országokból, mint Olaszország vagy Görögország, ha pedig nem akarnak befogadni embereket, akkor fizetniük kellene a bizottságnak. Orbán Viktor ezt péntek reggeli rádióinterjújában úgy interpretálta, hogy évi 10 ezer migráns befogadására kötelezné az EU Magyarországot, és arra, hogy "migránsgettókat" építsen az érkezők számára. A tanács pedig azért nyomta át ezt a javaslatot, annak ellenére, hogy Orbán szerint megállapodás volt már arról, hogy csak egyhangú döntések születnek migrációs kérdésekről, mert váltás történt a Soros-birodalom élén, Alex Soros pedig jobban részt akar venni a politikában.

A történtekre reagált az Orbán-kormány egyik legvehemensebb európai kritikusa is, a német EP-képviselő, Daniel Freund, aki hét pontban foglalta össze Orbán EU-s politikáját:

  • lopj el több milliárd eurónyi EU-s forrást
  • számold fel a jogállamot
  • fagyasztass be több milliárd eurót
  • közöld mindenkivel, hogy ez a migráció miatt van
  • szíts vitát a migrációról Brüsszelben
  • közöld, hogy látjátok, igazam volt
  • ismétlés előlről

A német zöldpárti képviselő májusban a 444-nek adott interjút, itt lehet elolvasni.