Július 1-től a boltokban is lehet készpénzt fölvenni

gazdaság
2023 június 30., 11:59

2023. július 1-jétől nyílik meg a lehetőség a vásárlással egybekötött készpénzfelvételre, amely havonta legfeljebb két alkalommal, 40 ezer forintot összességében meg nem haladó mértékben teszi lehetővé, hogy a vásárlók készpénzhez juthassanak - írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A bolti készpénzfelvétel után a vásárlók bankja nem számíthat fel díjat és költséget. A lehetőség a cash-back szolgáltatást nyújtó kereskedőknél és szolgáltatóknál lesz elérhető, ehhez az érintett kereskedőknek és szolgáltatóknak a POS terminált üzemeltető szolgáltatóval szükséges felvenniük a kapcsolatot. Ahol a bankkártyás fizetési lehetőség már adott, ott az új szolgáltatás megjelenése gyorsan kivitelezhető.

A kormány várakozása szerint a cash-back szolgáltatáson keresztül a kereskedők és szolgáltatók növelhetik forgalmukat és vevőkörüket, és olyan, főként vidéki területen nyújthat segítséget a szolgáltatás, ahol kevesebb a bank és az ATM. A cash-back szolgáltatás kiegészíti a jelenleg is érvényben lévő ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, így a döntéssel végső soron 150 ezer forintról 190 ezer forintra emelkedik a díjmentesen felvehető készpénzmennyiség.