Letartóztattak Lengyelországban egy hivatásos sportolót, aki az oroszoknak kémkedhetett

külföld
2023 június 30., 08:09

Lengyelországban letartóztattak egy hivatásos sportolóként tevékenykedő orosz állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy orosz kémcsoport keretében hírszerzési tevékenységet folytatott, közölte pénteken a lengyel igazságügyi miniszter és főügyész.

A gyanúsított egy első ligás jégkorongcsapat hivatásos játékosaként élt Lengyelországban 2021 óta, és az orosz hírszerzés számára fizetés ellenében végzett feladatok keretében egyebek között a létfontosságú infrastruktúráról gyűjtött információkat több vajdaság területén.

Zbigniew Ziobro a Twitteren számolt be a lengyel államügyészség és a Belbiztonsági Ügynökség (ABW) által folytatott nyomozás keretében történt letartóztatásról. A június 11-én őrizetbe vett, majd bírósági döntés nyomán három hónapra letartóztatott orosz férfi már a 14. azok között, akiket a kémcsoport ügyében zajló eljárás során őrizetbe vettek, írta pénteken az illetékes hatóságok közleményére hivatkozva a PAP hírügynökség.

A férfit szervezett bűnözői csoportban való részvétellel és külföldi hírszerzés javára folytatott, Lengyelország érdekeit sértő tevékenységgel gyanúsították meg, amiért 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A nyomozók szerint a kémcsoport többek között vasútvonalak megfigyelésével, a NATO-val és Lengyelországgal szemben folytatott ellenséges propaganda terjesztésével foglalkozott, és szabotázsakciókat is előkészített.

A kémcsoport első kilenc tagjának letartóztatásáról a lengyel belügyi tárca március közepén számolt be. A belügyminisztérium és az államügyészség sajtóosztálya pénteken arról tájékoztatta a PAP hírügynökséget, hogy az ügyben folytatódik a nyomozás, és további letartóztatások sem zárhatók ki. (MTI)

A címlapkép csak illusztráció.

Kiemelt videóink