Tíz nap után lemondott a finn gazdasági miniszter, mert korábban hitleres utalásokat tett egy kampányrendezvényen

külföld
2023 június 30., 12:13

Lemondott a tíz napja hivatalban lévő finn gazdasági miniszter, Vilhelm Junnila, akit bírálatok értek, mert náci célozgatásokat tett a választási kampány idején.

A politikus azt mondta, hogy "a kormány fennmaradása és Finnország jóhírének megvédése" érdekében távozik posztjáról. Mint közölte, nem találja lehetségesnek, hogy "kielégítő módon" végezze munkáját miniszterként.

Junnila szerdán még túlélt egy bizalmatlansági indítványt, amelyet az ellenzéki Zöld Párt nyújtott be, és amelyet 86 törvényhozó támogatott ugyan, de 95 képviselő elvetett, és bizalmat szavazott a miniszternek.

photo_camera Fotó: EEVA-MARIA BROTHERUS/AFP

Hanna Holopainen, a Zöld Párt képviselője azt hangsúlyozta, hogy "a szélsőjobboldali mozgalmakra tett többszörös utalás nem egyszeri tévedés, félreértés vagy rossz humor, hanem ismételt, rendszeres és elvtársi jellegű kapcsolat".

Vilhelm Junnila a kormánykoalícióban részt vevő szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Finnek nevű párt tagja.

Az YLE finn közszolgálati televízió márciusban a választási kampány idején rögzített egy rendezvényt, amelyen Junnila gratulált pártja egy másik tagjának képviselőjelölti sorszámához, a 88-hoz.

"Először is gratulálok ehhez a kiváló jelölti sorszámhoz. Tudom, hogy ez egy nyerőszám. Nyilvánvalóan ez a 88-as szám arra a két H betűre utal, amelyről nem mondunk többet" - mondta Junnila a kampányrendezvényen március 10-én az YLE szerint.

A 88 ismert neonáci jelkép, amely a Heil Hitler köszöntésre utal. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) zsidó civil szervezet szerint ez "az egyik leggyakrabban használt, fehér felsőbbrendűséget hirdető szimbólum".

Vilhelm Junnila utóbb bocsánatot kért szavai miatt, és azt mondta, megjegyzése "ízléstelen vicc" volt. "Elítélem a holokausztot, az antiszemitizmust és annak minden formájú megnyilvánulását" - írta a miniszter múlt héten Facebook-oldalán.
Riika Purra, a Finnek elnöke a Twitteren védelmébe vette gazdasági miniszternek kinevezett párttársát, és azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy Junnilát "nem helyénvaló humorizálása" miatt próbálják elmozdítani.

Petteri Orpo miniszterelnök ugyanakkor úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy "komoly figyelmeztetésben" részesítette miniszterét.

Az áprilisi választásokon a Finnek párt második helyen futott be, alig lemaradva a győzelmet arató konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) mögött. Ez a két párt alakított aztán koalíciót két kisebb párttal szövetkezve. (MTI, Reuters)