Elítélte a svéd kormány a stockholmi Korán-égetést

külföld
2023 július 02., 17:36
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök 2022. október 17-én.
photo_camera Ulf Kristersson svéd miniszterelnök 2022. október 17-én. Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Határozottan elítéli az iszlamofób cselekedetek, és azok semmilyen formában nem tükrözik a kormány álláspontját – közölte vasárnap délután a svéd külügyminisztérium.

„A Korán illetve más szent szöveg elégetése sértő és tiszteletlen cselekedet és egyértelmű provokáció. A rasszizmusnak, az idegengyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye sem Svédországban, sem Európában" – fogalmaz a közlemény.

A kormány ugyanitt leszögezte, hogy Svédországban alkotmányos védelmet élvez a véleménynyilvánítás szabadsága.

Az állásfoglalás arra válaszul született meg, hogy szerdán Stockholm központjában Salwan Momika 37 éves iraki bevándorló kitépett majd felgyújtott oldalakat az iszlám szent könyvéből. Az incidens történetesen egybe esett a muszlim áldozati ünnep kezdetével.

A rendőrség előzőleg engedélyt az akcióra, de „etnikai vagy nemzetiségi csoport elleni izgatás” valamint tűzgyújtási tilalom megsértése miatt később mégis eljárást indított Momika ellen.

Az ügynek különleges politikai jelentőséget ad a tény, hogy Törökország blokkolja Svédország NATO-csatlakozását. Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke alig valamivel az incidens előtt jelentette be, hogy Svédország még mindig nem győzte meg arról, hogy támogassa csatlakozásukat.

Vasárnap az 57 országot magában foglaló Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) a szaúd-arábiai Dzsiddában tartott rendkívüli ülésén intézkedéseket sürgetett az eset miatt. (MTI)