Izrael 3 milliárd dollár értékben szerez be F-35-ösöket az Egyesült Államoktól

külföld
2023 július 02., 13:46
Egy izraeli F35-ös lopakodó bevetésen Eilat felett
photo_camera Egy izraeli F35-ös lopakodó bevetésen Eilat felett Fotó: JACK GUEZ/AFP

Harmadik F-35-ös flottáját szerzi be Izrael az Egyesült Államoktól – írja vasárnap az Al-Jazeera és a Reuters az izraeli védelmi minisztérium közleménye alapján.

A Lockheed Martin által gyártott vadászrepülő-flotta összértéke 3 milliárd dollár.

A beszerzést egy amerikai katonai segélyprogram keretein belül finanszírozzák. Az izraeli légierő eddig 50 ilyen lopakodó vadászrepülővel rendelkezett idáig, ez a szám most 75-re nő.

Az F-35-ös a legkorszerűbb vadászgép, hírszerzésre és légi csapások végrehajtására, légi párbajozásra egyaránt alkalmas.

Izrael továbbra is az egyetlen olyan ország a Közel-Keleten, amely rendelkezik F35-ösökkel, és az első ország, amelynek az Egyesült Államok értékesített F35-öst.

Az Egyesült Arab Emírségek például hosszú ideje szeretne F-35-ös repülőgépeket vásárolni az Egyesült Államoktól, de Kínához fűződő szoros kapcsolatai miatt eddig nem jött létre az üzlet.

A Lockheed Martin és a hajtóműgyártó Pratt & Whitney már korábban megegyezett arról, hogy az izraeli légierőt vállalatokat is bevonnak a repülőgép-alkatrészek gyártásába. (Al Jazeera / Reuters)