Drónokkal támadt egy menekülttáborra az izraeli hadsereg

külföld
2023 július 03., 07:22

Az izraeli hadsereg nagyszabású katonai műveletet indított a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzseninvárosában egy menekülttábor területén. A művelet dróntámadásokkal kezdődött. A közösségi médiában közzétett felvételeken látható, ahogy füst száll fel egy lakótömbből.

photo_camera Fotó: JAAFAR ASHTIYEH/AFP

A palesztin egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint legalább három palesztin meghalt, több mint 20 másik megsebesült a folyamatban lévő műveletekben. Az izraeli hadsereg szerint „terrorista infrastruktúrákra” mértek csapást. Közleményük azt írja, a menekülttábort rejtekhelyként használták szélsőségesek, azt a „terroristák fellegvárának” nevezték.

A területen nem titkoltan létezik egy Dzsenini Zászlóalj nevű csoport, amely a Fatah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin csoportok fegyvereseit tömöríti. Ők azt mondták, az „utolsó leheletükig” harcolni fognak a „megszálló erők” ellen.

Palesztin fegyveresek Dzseninben.
photo_camera Palesztin fegyveresek Dzseninben. Fotó: JAAFAR ASHTIYEH/AFP

A tábor sikátoraiban több tucat fegyveres, álarcos palesztin vonult fel. Ahmed Zaki, a tábor egyik lakója a BBC-nek elmondta, hogy „az izraeli hadsereg járműoszlopai több utcából behatoltak a tábor külterületére". Khaled Alahmad palesztin mentőorvos szerint „ami a menekülttáborban folyik, az igazi háború".

A múlt hónapban az izraeli hadsereg legalább hat palesztint ölt meg a dzsenini táborban végrehajtott rajtaütés során, ami évek óta az első alkalom, hogy harci helikoptereket vetett be Ciszjordániában. Az akkori támadásban hét izraeli katona és határrendőr megsebesült.