Németország: Lengyelország nem vetett véget az oderai halpusztulást okozó környezetszennyezésnek

környezetszennyezés
2023 július 03., 14:48

A német kormány azzal vádolja Lengyelországot, hogy nem vetett véget a két ország határán futó Odera folyóban tömeges halpusztulást okozó környezetszennyezésnek.

Az Odera Lengyelország második leghosszabb folyója, felső szakasza a lengyel-német határt képezi. Forrása Észak-Morvaországban, Csehországban van, és a Szczecini-öbölnél a Balti-tengerbe ömlik.

A 40 km hosszú Gliwicei-csatornán június közepén kb. egy tonna hal pusztult el, az illetékes hatóságok szerint az oxigénszint hirtelen csökkenése miatt.

Először tavaly július közepén történt halpusztulás az Oderán, ezután augusztus végéig összesen 250 tonnányi haltetemet halásztak ki a folyóból. Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség februári jelentése szerint a mérgezést aranyalga okozta. Ennek az algafajnak az elszaporodásához az Odera magas sótartalma is vezethetett, ami ipari szennyvíz kibocsátása miatt is nőtt a nyári időszakban.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint feltehetően a lengyel szénbányákból származó szennyvíz idézte elő a katasztrófát.

Tokhalak a Leibnitzi Édesvízi Ökológiai és Belvízi Halászati Intézet medencéjében úsznak a Müggelsee vizében 2023. június 26-án.
photo_camera Tokhalak a Leibnitzi Édesvízi Ökológiai és Belvízi Halászati Intézet medencéjében úsznak a Müggelsee vizében 2023. június 26-án. Fotó: Wolfgang Kumm/dpa via AFP

„Egyre több jelét látjuk annak, hogy továbbra is sót engednek az Oderába” – mondta Christopher Stolzenberg, a német környezetvédelmi minisztérium szóvivője. „A lengyel féltől nem érkezett válasz a sókibocsátás korlátozása iránti kérelemre” – mondta.

Stolzenberg szerint hasonló halpusztulás az idén nyáron is bekövetkezhet, azt mondta, a magas hőmérséklet és a vízszint szintén közrejátszik az aranyalga elszaporodásában. Szerinte a német illetékesek „minden szinten” igyekeztek figyelmeztetni lengyel partnereiket az újabb környezetvédelmi katasztrófa kockázatára.

Aleksander Brzozka, a lengyel környezetvédelmi és klímaügyi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy a varsói kormány „állandó kapcsolatban van a német féllel, és az aktuális állapotok alapján információcserét folytatnak”. (MTI)