Először neveztek ki női vezetőedzőt profi férfi futballcsapat élére Angliában

futball
2023 július 05., 08:03

Hannah Dingley-t nevezték ki a League Two-ban szereplő Forest Green Rovers ideiglenes vezetőedzőjének - írja a BBC.

Dingley az első olyan női tréner, aki férfi profi csapatot irányíthat, megbízott edzőként.

link Forrás

A League Two az angol labdarúgó-bajnokság harmadik és egyben legalacsonyabb osztálya, a Premier League-et is beleszámítva a negyedosztálynak számít.

A klub kedden menesztette hat hónap után Duncan Fergusont, ezt követően nevezték ki a 39 éves Dingley-t, aki idáig a klub akadémiáját vezette. Első meccse egy barátságos találkozó lesz szerdán a Melksham Town ellen.

Dingley 2019-ben csatlakozott a klubhoz, akkor kezdte el vezetni a Forest Green ifjúsági akadémiáját. Máig ő az egyetlen nő, aki nőként férfi utánpótlásközpontot vezethetett a hivatásosnak minősülő angol bajnokságok valamelyikében.

Dingley alapította meg a klub női akadémiáját 2021-ben, UEFA Pro Licence képzettséggel rendelkezik, és korábban dolgozott már a Burton Albion csapatánál is.

A klubelnök Dale Vince azt mondta a döntés után, hogy fantasztikus munkát végzett idáig is, és bár úttörő, számukra mégis teljesen természetes választás volt a posztra. Vince szerint a döntés szakmaiságot és egyben a klub értékrendjét is tükrözi.

Dingley épp idén márciusban nyilatkozott arról, milyen fontos az ehhez hasonló falak lebontása a futball világában. Már akkor arról beszélt, hogy első akadémiai igazgatóként különös felelősséget érez a többi női edző sorsa és jövője iránt. (BBC)