Háborús bűnöket követhettek el a brit különleges erők alakulatai Afganisztánban

külföld
2023 július 05., 19:59

A brit védelmi minisztérium által felállított bizottság vizsgálja azokat a vádakat, melyek szerint a brit különleges erők alakulatai háborús bűncselekményeket követtek el Afganisztánban 2010 és 2012 között - erősítette meg a BBC kérdésére Ben Wallace brit védelmi miniszter.

A BBC tényfeltáró riportban írt arról, hogy brit katonai jelentések alapján a brit különleges erők, a Special Air Service (SAS) katonái 54 embert ölhettek meg gyanús körülmények között. A BBC cikke szerint a brit kommandósok foglyul ejtett tálibokkal és fegyvertelen civilekkel is végezhettek, ami háborús bűncselekménynek minősül.

photo_camera Brit katona Afganisztánban. Fotó: THOMAS COEX/AFP

A jelentésekben számos olyan eset leírása szerepel, amelyben az SAS tagjai azt írják, hogy megöltek egy foglyul ejtett férfit, aki az őrizetbe vétele után valahonnan előkapott valamilyen fegyvert, ezzel veszélyt jelentve a brit kommandósokra. A honnan és a mit változott a jelentésekben, de nem nagyon: néha a szőnyeg alól, néha a függöny mögül vagy asztal alól kerültek elő gránátok, géppisztolyok, puskák. A jelentéseket olvasó tiszteknek is feltűnt, hogy nagyon furcsák ezek a történetek, idő közben pedig több, a brit kommandósok által meggyilkolt férfi családja követel magyarázatot a brit kormánytól és fontolgat jogi lépéseket.

A BBC cikke szerint a védelmi miniszter nyilatkozata azért fontos, mert eddig a minisztérium minden alkalommal tagadott és hárított, amikor az SAS alakulatait ilyen vádak érték. Azt viszont továbbra sem hajlandó elárulni a minisztérium, hogy mely alakulatok és egységek érintettek a vizsgálatban.