Kivonult az izraeli hadsereg a dzsenini menekülttáborból

külföld
2023 július 05., 07:22

A kétnapos razzia utáni kivonuláskor kitört tűzharcban meghalt egy huszonhárom éves izraeli katona, és a palesztin halálos áldozatok száma is nőtt. Gázából eközben öt rakétát lőttek ki Izraelre az izraeli hadsereg közlése szerint.

Az izraeli hadsereg utolsó egysége szerdán hajnali kettőkor hagyta el a Ciszjordánia északi részén található Dzsenint. A katonai művelet során a hadsereg szerint legalább tizennyolc palesztin fegyveres vesztette életét. Az akció során több mint háromszáz palesztin gyanúsítottat hallgattak ki, közülük harmincat letartóztattak.

Megsemmisítettek több mint ezer robbanószerkezetet, és részben használhatatlanná tettek több tucat fegyvergyártó műhelyt. Lefoglaltak tíz házi készítésű pokolgépet, huszonnégy M16-os gépkarabélyt, nyolc pisztolyt és több száz töltényt, elkoboztak „terrorista célokat szolgáló” több százezer sékelt (több tízmillió forintot), és több tucat kilogramm robbanóanyag készítéséhez elegendő vegyi anyagot.

A dzsenini kivonulás alatt a Gázai övezetből öt rakétát indítottak izraeli területekre. A lövedékeket elfogta a Vaskupola légvédelmi rendszer, de a lehulló repeszdarabok kisebb károkat okoztak egy lakóházban az övezettől két-három kilométerre fekvő Szderot városban. A ház lakói az óvóhelyen tartózkodtak, és emberéletben nem esett kár. Válaszul az izraeli hadsereg légi ereje csapásokat mért a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet föld alatti fegyverkészítő műhelyére a katonai szóvivő jelentése szerint.

Izrael két nappal ezelőtt kezdett átfogó hadműveletbe a megszállt palesztin területeken, Ciszjordániában a dzsenini menekülttáborban, ami ellen hétfőre virradóra az izraeli légierő az elmúlt két évtized legsúlyosabb légicsapását mérte. (MTI)